Що не так з показниками якості повітря в містах України: аналіз shutterstock

Що не так з показниками якості повітря в містах України: аналіз

Іван Шевчук

В Україні дані міжнародного моніторингу якості повітря від порталу IQair є відносно достовірними лише стосовно чотирьох міст

Станом на сьогодні повітря у Києві є бруднішим, ніж у Маріуполі. Такий парадоксальний висновок можна зробити, порівнявши індекси якості повітря, опубліковані швейцарським порталом IQair, що моніторить стан повітря у світі у режимі реального часу.

Справді, сьогодні опівдні для столиці цей показник був 96. Він свідчив про середнє забруднення і супроводжувався рекомендаціями зачинити вікна і зменшити навантаження на відкритому повітрі.

Київ -коефіцієнт забруднення - 96, джерело: IQair

О цій же порі Маріуполь демонстрував ледь не у чотири рази кращий показник 25. Тобто – добре: відчиняйте вікна і робіть фізичні вправи на вулиці. Тут, де працюють потужні металургійні комбінати. У місті, котре торік було визнане найбруднішим у країні.

За даними, що їх надала Центральна геофізична обсерваторія ім. Бориса Срезневського, повітря Маріуполя десь у півтора рази більш забруднене, ніж у столиці, причому така тенденція простежується вже роками.

То звідки ж така сенсаційна розбіжність результатів?

Задача із зірочкою

Щоб усе стало на свої місця, достатньо звернути увагу, що показники Маріуполя на порталі IQair подаються із зірочкою. Ця зірочка, або, як вони її називають, астериск, засвідчує, що у місті, якому визначено поточний індекс, немає наземних станцій контролю. Коефіцієнт забруднення повітря AQI розраховують на підставі супутникових даних. І розрахунки ці, схоже, дуже грішать проти істини. І виходить так, що місто з найбруднішим у країні повітрям – Маріуполь, та з найчистішим – Горішні Плавні мають однаковий індекс -25.

Отже, до показників із зірочкою ми б не радили ставитися серйозно. Вони в більшості випадків є неточними, зі схильністю недооцінювати рівень забруднення. Тим часом на порталі IQair так промарковані показники практично всіх українських міст. Винятком є лише Київ, його супутник Бровари, селище Борова на Київщині та місто Рівне.

Короткий рейтинг України

Короткий рейтинг України, джерело: IQair

Відтак у рейтингу забрудненості повітря постійно лідирують Київ та область, а Рівне, схоже, буде незмінно найчистішим. Принаймні, до того часу, доки ентузіасти не відкриють станції спостереження в інших містах України. Тоді сервіс  від IQair зможе стати корисним і для їхніх мешканців.

Тут і зараз

Наявність наземних станцій спостереження, які відстежують і транслюють стан повітря у режимі реального часу може бути корисним, в тім числі і для пересічних користувачів. Адже стан повітря міняється дуже динамічно, і для того аби реагувати на ці зміни, слід знати, якими вони є тут і зараз. Навіть в один і той же час показники якості повітря у різних частинах Києва можуть відрізнятися навіть у рази.  Про це свідчать данні, отримані зі станцій спостереження, розташованих у різних куточках міста.

Київ: скільки станцій, стільки ж і показників, джерело: IQair

Картина забруднення може принципово змінюватися буквально щогодини. Це також можна відстежити по графіку, що його надає IQair.

Показник забруднення змінюється щогодини

Показник забруднення змінюється щогодини, джерело: IQair

Вірити чи ні?

Спроба верифікувати дані порталу не дала переконливих результатів.

Адже щотижнева інформація про забруднення повітря у Києві, що її надає Центральна геофізична обсерваторія ім. Бориса Срезневського, вже тривалий час містить формулювання "порівняно з попереднім тижнем вміст забруднювальних домішок у повітрі столиці майже не змінився". Тим часом дані, що їх надає портал IQair, навіть в межах 10 днів танцюють від чудової позначки 8 (зафіксована 15 січня) до сьогоднішньої не надто втішної на рівні 124 з висновком – "шкідливо для вразливих груп".

Сьогодні - черговий пік забруднення, джерело: IQair

Тим часом на користь даних від IQair може свідчити відбитий на графіку сплеск забруднення наприкінці грудня, в той час, коли геофізична обсерваторія ім. Бориса Срезневського зафіксувала підвищений вміст формальдегіду в київському повітрі.

Графік від IQair відреагував на підвищений вміст формальдегіду, джерело: IQair

Попри те, що ми не знайшли якихось переконливих свідчень, що інформація порталу IQair відбиває реальну картину забруднення повітря у столиці, гадаємо, що нехтувати цими даними не слід. За ними стоять все ж реальні інструментальні дослідження, а підстав сумніватися в неупередженості – немає.

Тим більше, що станом на сьогодні реальної альтернативи моніторингу від IQair у столиці не існує. Київрада лише планує створити сучасну муніципальну систему контролю якості повітря. Цей намір зафіксовано у "Екологічній стратегії міста Києва до 2030 року".

Йдеться про облаштування комплексів для забору проб і визначення концентрації речовин в атмосферному повітрі, а також єдиного центру обробки даних. При цьому дані про стан забруднення мають бути відкритими, аби кожен житель столиці міг відстежувати якість повітря в режимі реального часу онлайн і в мобільному додатку.

Втім, створення такої системи – то справа не найближчого часу.

Раніше ЕкоПолітика вже аналізувала, як портал IQair подає інформацію про стан повітря у Києві.

Теги: ,
Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького