Як організувати роздільний збір відходів в офісі: покрокова інструкція shutterstock

Як організувати роздільний збір відходів в офісі: покрокова інструкція

Олена Яценьо

Почати сортування можна з простого

Про те, як організувати роздільний збір вторсировини вдома, написано вже чимало статей, а ось як екологічно позбавлятися відходів компаніям — досі залишається незрозумілим для багатьох.

Про поетапний збір, сортування та утилізацію відходів в офісі можна скласти певну інструкцію для підприємців. Як бізнесу з розумом викидати сміття — читайте на сайті ЕкоПолітика.

  • Першим пунктом в інструкції буде вибір рівня складності

Почати сортування можна з простого: наприклад, відокремлювати від інших відходів папір і пластик. Сортування навіть двох типів відходів стане великим кроком на шляху до екологізації офісу.

Перед тим як запровадити роздільний збір, вирішіть, як сильно ви готові зануритися в тему: ви збираєтеся просто сортувати сміття чи повністю перейти до концепції "зеленого офісу"? Останнє передбачає перехід на електронний документообіг, фільтрацію води замість замовлення пластикових бутлів для кулера або, наприклад, використання МФУ, які містять у собі принтер, сканер і копіювальну машину.

Крім того, сортування може бути більш складного рівня: наприклад, інші розкладають кожен вид пластику окремо залежно від маркування, збирають скло, офісну техніку та небезпечні або рідкісні відходи — батарейки, пластикові карти, лампи.

Також важливо розрахувати, скільки ви готові платити за утилізацію.

  • Крок другий — навчання співробітників та призначення відповідального

Важливо призначити відповідального, який повинен буде вивчити те, як вибрати підрядника, розрахувати вартість послуг, домовитися з клінінгом і мотивувати співробітників.

Крім того, потрібно пояснити співробітникам, для чого потрібне сортування, а головне — як правильно ним займатися. Наприклад, раз на тиждень можна проводити лекції про те, які є види пластику, як правильно сортувати продуктові відходи, що робити з нестандартним сміттям, наприклад із використаними картриджами від принтера.

Також можна організувати щотижневу розсилку з найбільш важливими правилами сортування сміття та корисними матеріалами з теми екології.

  • Крок третій — вирішити, які відходи збирати та скільки

Перевірити, з яким обсягом вторсировини ви будете мати справу, можна тільки досвідченим шляхом. Для старту почніть сортувати папір і пластик, поставте окрему коробку для кришок.

Водночас варто врахувати потужності перероблення вторсировини у вашому регіоні. Наприклад, у Львові добре налагоджено сортування органічних відходів і подальше їх компостування.

Якщо ви вирішили почати сортування із двох фракцій — паперу і пластику, досить підготувати кілька роздільних баків для кожного виду відходів.

Уважно вивчіть кожну фракцію: не все, що нам здається паперовим, переробляється, як папір. Наприклад, на переробку не приймаються серветки або носові хустки, а "паперові" стаканчики найчастіше зовсім не паперові: вони покриті плівкою, яка не дає целюлозі розмокнути.

З пластиком усе простіше: досить подивитися на його маркування.

В офісі уважно варто поставитися до електронних відходом (e-waste) — це комп'ютери, калькулятори, проводи й електронна техніка.

  • Крок четвертий — вибір підрядника і договір з клінінговою службою

Вам необхідно налагодити взаємодію з компанією, яка вивозить відходи, або заготівельником (перевіряє ще раз сировину, очищає і кришить її), у якого є свій автопарк.

Якщо ви користуєтеся послугами клінінгової компанії, з нею також варто обговорити роздільний збір.

  • П'ятий етап в організації роздільного збору відходів — розставити баки й почати сортувати.

Найкраще ставити баки для кожного типу відходів: пластик, папір, скло. Ще можна використовувати різноколірні мішки, якщо у вас зовсім невеликий офіс.

Деякі заготівельники й переробники навіть самі можуть надати вам контейнери.

Якщо не хочеться витрачати зайві кошти на купівлю спеціальних баків, можна знайти звичайні урни й наклеїти на них маркування, що позначає типи відходів.

Раніше ЕкоПолітика писала, як впровадити роздільний збір відходів у приватному секторі громади. Перш за все треба організувати чіткий графік вивозу сміття.

Читайте також
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру

У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро