Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині Shutterstock

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Єлизавета Волкотруб

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

На Львівщині у місті Ходорів працює сортувальна станція сміття, яка приймає роздільно зібрані ресурсоцінні відходи пластику від трьох з п'яти львівських компаній-перевізників, а також від інших постачальників з області.

Про це йдеться у матеріалі громадської організації Zero Waste Lviv.

Станція розташована на території колишнього заводу поліграфічних верстатів. Площа майданчика – 0,68 га. Віддаль до жилих будинків – 150 м. Проте, у організації наголошують, що ані запахів, ані антисанітарії нема.

"З 2004 року ми займалися металобрухтом. Згодом зрозуміли, що питання кількості відходів в Україні набагато глобальніше, ніж металобрухт. Почали розвиватися, цікавилися, як це працює у Європі. Купили додаткове обладнання, сортувальну лінію, прес. Почали відбирати ПЕТ пляшки, 10-15 тонн на місяць. На сьогодні ми опрацьовуємо майже в 10 разів більше – до 100 тонн. І майже всіх їх привозять зі Львова", – розповів власник сортувальної станції Микола Томін.

Повідомляється, що працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн сміття, яке привозять зі Львова та довколишніх громад.

"Ми працюємо, щоб якомога менше відходів втрапляло на полігони і все, що можна переробити – перероблялося", – наголошують працівники станції.

Працівники не соромляться своєї роботи, а охоче розповідають про умови та особливості, адже розуміють, що роблять корисну для довкілля справу.

На сортувальній станції кажуть, що повномасштабне вторгнення переламало налагоджену систему. До 50% підприємств, які закуповували та переробляли посортовані відходи, просто перестали існувати. Однак завдяки постійному моніторингу ринку вдається знаходити нові підприємства або ті, які ще залишаються на плаву.

Системну роботу з перевізниками вдалося налагодити під час війни, а до цього інколи навіть закуповували та досортовували відходи з-за кордону.

Для того, щоб збільшити обсяг відходів, планують доставити ще одну сортувальну станцію, тому що ледве встигають переробити все, що привозять зі Львова та околиць.

Зазначається, що на станції приймають первинно сортовані відходи від трьох львівських перевізників, а також від постачальників з області. Крім того, компанія встановила власні контейнери для збору ПЕТ-тари у сусідньому Жидачеві та забирає відходи своїм сміттєвозом. Місцеві мешканці та дрібні підприємці також привозять пластик та вторсировину, таку як папір, скло та плівку.

"Сміттєвози привозять і вивантажують усю зібрану вторсировину на відкритий майданчик. Щоб уникнути забруднення грунту і води, цей майданчик забетонували. Сировину на сортувальну лінію подають тракторами. По лінії відходи поступають у бункер, де працює 14 працівниць на зміні. Кожна з них вибирає з лінії “свій” вид відходів і кидає у спеціальний отвір-лійку у бункері. Внизу ж під отворами стоять, так звані, біг-беги, об’ємом приблизно 0,7м3. У них потрапляє усе ресурсоцінне. Працівники на майданчику слідкують за наповненням бегів та замінюють їх", – повідомляють Zero Waste Lviv.

Як повідомляла Екополітика раніше, в Ужгороді школи з 22 квітня долучаться до проєкту навчання поводження з відходами – учні сортуватимуть сміття, яке продукують їхні школи.

Читайте також
Екоінспектори розповіли, як правильно сортувати сміття для подальшого перероблення
Екоінспектори розповіли, як правильно сортувати сміття для подальшого перероблення

Належний розподіл побутових відходів дозволяє переробити їх більш якісно, з меншими витратами енергії, часу і людського ресурсу

Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття
Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття

Від соломи до велосипедних запчастин — будь-які відходи можна використати повторно

На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища