Кабмін має розробити механізм фінансування для екомодернізації енергетики shutterstock

Кабмін має розробити механізм фінансування для екомодернізації енергетики

Олена Яценьо

Без фінансування реалізацію екомодернізації енергетики буде зірвано, наголосили в EBA

Кабінет міністрів України найближчим часом має розробити механізм фінансування для реалізації заходів з екологічної модернізації енергетики, що передбачено Національним планом скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ).

До якнайшвидшого запровадження фінансового механізму закликали в Європейській бізнес-асоціації, про що йдеться на сайті EBA.

Нагадаємо, що 16 липня Верховна Рада зобов’язала Кабмін імплементувати Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ), ухваливши постанову № 5129.

"Постанова № 5129 – це не тільки нагадування про зобов’язання України перед міжнародним товариством у частині зменшення промислового забруднення. Це своєрідний крок назустріч енергетичній незалежності нашої держави, особливо важливий у світлі останніх змін щодо українського енергетичного майбутнього. У цьому контексті критично важливим постає питання щодо розроблення механізму фінансування здійснення заходів, які передбачено НПСВ, без яких реалізація екомодернізації енергетики буде зірвано", – йдеться в заяві бізнес-спільноти.

Документ передбачає такі аспекти:

1. Реалізацію положень, передбачених НПСВ, зокрема:

  • здійснення заходів зі скорочення викидів діоксиду сірки (SO2), оксидів азоту (NOx) та твердих частинок (пилу);
  • визначення потенційних джерел та інструментів фінансового забезпечення для екомодернізації установок в умовах нового ринку електроенергії;
  • оновлення переліку установок, які потребують модернізації або виведення з експлуатації та послідовності здійснення цих заходів;

2. Розроблення Енергетичної стратегії України до 2050 року, зокрема, у частині приєднання всієї об’єднаної енергетичної системи України до ENTSO-E.

3. Затвердження уніфікованої методики розрахунку та верифікації даних про викиди забруднювальних речовин від великих спалювальних установок.

4. Затвердження механізму щоквартального розрахунку збитків, завданих викидами забруднювальних речовин від великих спалювальних установок.

В асоціації висловили готовність активно долучитися до подальших напрацювань у цьому напрямі.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що голова громадської ради при Міндовкілля та керівниця ВГО "Жива планета" Світлана Берзіна заявила, що держава має надати бізнесу підтримку у виконанні Національного плану щодо скорочення викидів від великих спалювальних установок, оскільки зобов'язалася це зробити під час розроблення документа.

Нагадаємо також, що громадська організація Save Dnipro провела невеличке опитування про Національний план скорочення викидів і те, що йому передувало. Отриману інформацію активісти узагальнили в 10 фактах, які буде корисно знати кожному українцю.

Читайте також
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу

Компанія прагне зменшити залежність від викопних джерел енергії у виробництві алкогольних напоїв

На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро
На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро

Устаткування увійде в експлуатацію вже цьому місяці, після завершення першого етапу капітального ремонту

У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК
У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК

Окрім “зелених” технологій на підприємстві продовжують використовувати й традиційні заходи з пилопригнічення

У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень
У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень

Завдяки новим установкам місто зможе економити 3 мільйони гривень на рік