Держава зобов'язана надати підтримку бізнесу щодо виконання НПСВ, – експертка shutterstock

Держава зобов'язана надати підтримку бізнесу щодо виконання НПСВ, – експертка

Олекса Франко

Сьогодні роль і участь держави не виконано, зазначила Берзіна

Держава має надати бізнесу підтримку у виконанні Національного плану щодо скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ), оскільки зобов'язалася це зробити під час розроблення документа.

Про це в ефірі "Першого ділового телеканалу" розповіла голова громадської ради при Міндовкілля, керівниця ВГО "Жива планета" Світлана Берзіна. За її словами, у нацплані чітко прописано зобов’язання держави та бізнесу, тому, щоб було досягнуто показників НПСВ, держава має виконати свою частину.

"Коли я присутня на майданчиках, там, де йде обговорення плану НПСВ, я чую, наприклад, від енергогенеруючих компаній, що в них справді є проблеми, тому що поставити один фільтр коштує понад 68 млн доларів. Але якщо держава каже, що її частка така, і вона (держава. – Ред.) дійсно підписалася під це в нацплані, то сьогодні роль і участь держави не виконано", – заявила експертка.

Як приклад Берзіна навела досвід інших країн, які проходили етап екологічної модернізації промисловості, зокрема, завдяки державній допомозі. Вона зазначила, що так роблять європейські країни, зокрема: Німеччина, Великобританія, Чехія та інші.

"Там теж підприємства отримують державну допомогу. Надайте їм (українським підприємствам. – Ред.) ту державну допомогу, яку держава може, і бізнес скаже – так, нам цього досить. І тоді вже на рівні відповідальності за використання грошей, які належать, по суті, державному бюджету, будете запитувати в того бізнесу, чому вони не виконали НПСВ", – сказала Берзіна, додавши, що в держави є можливість запровадити такий контроль.

Нагадаємо, що заступник міністра енергетики України Максим Немчинов заявив, що ті зобов’язання, які Україна взяла в межах НПСВ, не відповідають нинішнім реаліям і потребують перегляду.

За даними Міненерго, сьогодні в нацплані передбачено модернізацію понад 90 установок, у модернізацію яких сумарно потрібно інвестувати до €4,3 млрд. До прикладу, у Європі за 1990-2016 рр. інвестовано в екомодернізацію завдяки державній допомозі: Німеччина – €19 млрд, Польща – €11 млрд, Чехія – €7 млрд.

Читайте також
Міненерго розробляє новий Національний план скорочення викидів, — Галущенко
Міненерго розробляє новий Національний план скорочення викидів, — Галущенко

За словами міністра, наявний план не видається логічним і розумним

Україна не має ні концепції, ні бачення розв'язання питань НПСВ, – Плачков
Україна не має ні концепції, ні бачення розв'язання питань НПСВ, – Плачков

Водночас експерт бачить два шляхи розв'язання проблеми

У Національний план скорочення викидів внесуть зміни: деталі 
У Національний план скорочення викидів внесуть зміни: деталі 

Таке рішення прийняли на міністерській нараді, яка відбулася днями