Юні екоактивісти зруйнували поширений міф про сортування скла в Україні. Відео Shutterstock

Юні екоактивісти зруйнували поширений міф про сортування скла в Україні. Відео

Олена Яценьо

У відеоролику розповіли про процес перероблювання скла на спеціальному заводі

Активісти громадської організації "Україна БЕЗ сміття" розвінчали популярний міф про те, що в Україні немає заводів із перероблювання, зокрема такої вторсировини, як скло.

Побувавши на 5 українських заводах, де перероблюють метал, комбіноване паковання, папір, скло та пластикову пляшку, екоактивісти відзняли відео на склозаводі "Ветропак" у Гостомелі, яке оприлюднили на YouTube-каналі організації.

У ролику розповіли про процес перероблювання скла на спеціальному заводі.

Скло просіюють, протрушують, продувають і відділяють від каміння й кераміки. Коли шматок кераміки падає вниз, він пролітає повз промінь світла. Промінь не проходить крізь шматок кераміки, тож потужна тоненька цівка повітря одразу видуває цей шматок геть. Далі скло потрапляє у піч.

Зазвичай склобій досипають у шихту (спеціальну суміш кварцового піску та мінералів, з якої, власне, і роблять скло.

У печі склобій разом із шихтою плавиться під високою температурою та перетворюється в рідке скло. Дозованими порціями воно випадає з печі та розподіляється по конвеєру. Воно летить просто у форму, у якій виливається й отримує форму нової пляшки.

Коли пляшки остаточно вистигають, то потрапляють у відділ ламінації. Спрей зі спеціальною рідиною обприскує кожну пляшку, щоб вона не набула подряпин у процесі транспортування.

"Узагалі в Україні є близько 100 заводів, які готові приймати відходи паперу, скла, металів і пластику, щоб перетворювати їх на нові корисні речі й товари. І через наші ролики ми хочемо переконати всіх у тому, що сортування варте уваги", — йдеться в описі під відео.

Герої роликів — це Софія-Христина і Нікіта, підлітки, які заснували проєкт "Компола" і вже стали номінантами міжнародних премій у сфері захисту довкілля.

Мета проєкту — довести, що сортування сміття в Україні має сенс, і нам потрібно перейти від застарілої системи захоронення відходів до сучасної — перероблювання відходів.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що українцям розповіли про утилізацію скла. Є кілька правил про те, де та як здати скляні відходи.

Читайте також
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру

У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття
У Німеччині комунальні служби не будуть вивозити неправильно відсортоване сміття

Щороку через погане сортування Аахен втрачає до пів мільйона євро

Куди у Львові можна здати батарейки, лампи та термометри: графік стоянок Екобуса
Куди у Львові можна здати батарейки, лампи та термометри: графік стоянок Екобуса

Лампочки та ртутні термометри слід здавати в непошкодженому стані та в упаковці виробника