ЄС виділить €1 мільярд на захист океанів

ЄС виділить €1 мільярд на захист океанів

Олена Яценьо

Це найбільше фінансове зобов’язання, яке коли-небудь було представлено на форумі

Уповноважений із питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс представив список із 44 зобов’язань щодо захисту Світового океану на період 2020-2022 років на суму майже €1 мільярд.

Свої зобов'язання з міжнародного управління океанами Європейський Союз підтвердив у четвер, 14 квітня, на конференції "Океан" (OOC) у Палау, передає пресслужба Європейської Комісії (ЄК).

За словами європейських спостерігачів, це найбільше фінансове зобов’язання, яке коли-небудь було представлено на форумі.

"Сума, яку ЄС виділяє сьогодні, значна, але не така значна, як роль, яку океан відіграє для самого нашого існування. Він забезпечує нас свіжим повітрям, регулює клімат, містить більшу частину біорізноманіття Землі та має велике значення для нашої економіки. Океани приносять нам усі ці блага, і ми маємо їх берегти. Від них залежить наше майбутнє", — сказав Сінкявічюс.

У Єврокомісії зазначили, що конференція "Наш океан" – це ключова можливість для країн усього світу, громадянського суспільства та промисловості взяти участь у конкретних і значущих діях із захисту океанів. Тема випуску 2022 року – "Наш океан, наші народи, наше процвітання" – залучає глобальних партнерів для пошуку рішень для сталого управління морськими ресурсами, підвищення стійкості океанів до зміни клімату та захисту здоров'я для майбутніх поколінь.

На конференції "Наш океан" ЄС взяв на себе зобов'язання, що охоплюють усі теми цього міжнародного заходу: морські райони, що охороняються; боротьба із забрудненням морського середовища; протистояння океансько-кліматичній кризі; створення сталих "блакитних" заощаджень; заохочення дрібномасштабного рибальства та стійкої аквакультури та створення безпечного, справедливого та захищеного океану. ЄС також розробив інструмент відстеження зобов'язань, який дає громадянам змогу відстежувати прогрес у виконанні зобов'язань.

Як наголосили в ЄК, Євросоюз усвідомлює проблеми, що стоять перед океаном, і цього року приділяв велику увагу його захисту та відновленню, наприклад, вносячи свій внесок у такі ініціативи, як саміт "Єдиний океан" (лютий у Бресті) та майбутня конференція ООН з океанів (червень до липня у Лісабоні).

Нині ЄС також оновлює свій Міжнародний порядок денний у галузі управління океаном, щоб повною мірою врахувати проблеми океану та останні події, а також можливості, які пропонує Європейський зелений курс.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в університеті  A & M-Corpus Christi в Техасі (США) група студентів створила робота, який здатен прибирати дно океану та воду від пластику й іншого сміття.

Читайте також
Європейський Союз планує витратити 3,5 млрд євро на захист океану
Європейський Союз планує витратити 3,5 млрд євро на захист океану

Це було оголошено під час щорічної конференції "Наш океан"

Океан нагрівся до нової рекордної температури: вчені пророкують катастрофи
Океан нагрівся до нової рекордної температури: вчені пророкують катастрофи

Гарячі океани створюють більш руйнівні шторми, пришвидшують танення льодовиків та підвищують глобальний рівень моря

“Історичний момент”: 100 країн ООН домовилися про захист відкритого моря
“Історичний момент”: 100 країн ООН домовилися про захист відкритого моря

Євросоюз виділить €40 мільйонів для сприяння ратифікації договору та його швидкому виконанню

Політики можуть вирішити долю Світового Океану – Greenpeace
Політики можуть вирішити долю Світового Океану – Greenpeace

Договір передбачає захист принаймні 30% океанів до 2030 року, щоб дати їм простір для відновлення