Інвестори змушують компанії скорочувати викиди вуглецю shutterstock

Інвестори змушують компанії скорочувати викиди вуглецю

Катерина Бєлоусова

Хоча тенденція до кліматичних дій зростає, темпи корпоративних змін занадто повільні

Акціонери публічних компаній у 2023 році подали низку пропозицій з вимогами до компаній вирішити питання екологічного управління, зокрема щодо зменшення викидів парникових газів.

Кількість кліматичних резолюцій сягнула близько 130 пропозицій та збільшилася на 12% порівняно з 2022 роком, повідомляє NPR.

В матеріалі пояснили, що щовесни акціонери оцінюють, як керують компаніями. Це шанс для інвесторів проголосувати за пропозиції щодо формування корпоративної політики. На тлі кліматичної кризи щорічні збори акціонерів стали полем битви для інвесторів-активістів, які вимагають від компаній більш агресивних дій щодо зміни клімату.

Зазначається, що інвестори хочуть знати, як компанії сприяють підвищенню температури та що вони роблять із цією проблемою. Вони закликають керівників і правління компаній встановити цілі щодо скорочення викидів парникових газів та звітувати про прогрес. Також вони вимагають розуміння розвитку компаній на тлі скорочення викидів від промисловості.

В матеріалі підкреслили, що більшість резолюцій не мають обов’язкової сили. Однак лише їхнє впровадження виявилося ефективним інструментом для інвесторів-активістів. 

Автори додали, що хоча тенденція до кліматичних дій зростає, темпи корпоративних змін повільніші, ніж хотілося б активістам. Швидке скорочення викидів дозволить уникнути деяких з найгірших наслідків зміни клімату. Однак наразі кількість викидів продовжує зростати. Активісти повʼязують цю тенденцію з тим, що зусилля компаній недостатні, попри тиск з боку інвесторів. 

Зазначається, що попри збільшення кількості кліматичних резолюцій їхня середня підтримка впала приблизно до 32% з 42% у 2021 році на тлі глобальної енергетичної кризи та зростання інфляції.

Нагадаємо, міністри з питань клімату країн "Великої семи" (G7) можуть виступити за нові інвестиції в постачання газу, попри глобально узгоджені цілі щодо зміни клімату.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за даними Міжнародного енергетичного агентства глобальні викиди вуглецю у 2022 році зросли до понад 36,8 мільярда метричних тонн і сягнули нового рекордного значення. Це підводить світ до небезпечного рівня глобального потепління. 

Читайте також
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів