“Велика сімка” може проігнорувати кліматичні попередження shutterstock

“Велика сімка” може проігнорувати кліматичні попередження

Катерина Бєлоусова

Нові інвестиції у викопне паливо суперечать оцінкам Міжнародного енергетичного агентства та експертної групи ООН з питань клімату

Міністри з питань клімату країн "Великої семи" (G7) можуть виступити за нові інвестиції в постачання газу, попри глобально узгоджені цілі щодо зміни клімату.

Проєкт заяви все ще перебуває на стадії переговорів між країнами G7 і може змінитися до його ухвалення, повідомляє Climate Home News.

Зустріч відбудеться 15-16 квітня в Саппоро, Японія.

Зазначається, що ймовірні інвестиції необхідні на тлі енергетичної кризи, спричиненої повномасштабним вторгненням росії в Україну.

В матеріалі підкреслили, що Японія вважає скраплений природний газ (СПГ) перехідним паливом до відновлювальної енергії, на яке може знадобитися щонайменше 10-15 років.

Зазначається, що такі інвестиції суперечать оцінкам Міжнародного енергетичного агентства. МЕА стверджує, що не можна робити нові інвестиції у викопне паливо, якщо світ не хоче перетнути межу глобального потепління у 1,5°C.

В матеріалі додали, що експертна група ООН з питань клімату IPCC також заявила, що світ повинен суттєво скоротити використання викопного палива в цьому десятилітті, щоб уникнути найбільш руйнівних наслідків зміни клімату.

В Climate Home News підкреслили, що G7 раніше пообіцяла припинити державну підтримку закордонних проєктів з викопного палива до кінця 2022 року. Однак у проєкті заяви йдеться, що країни очікують, що попит на СПГ продовжуватиме зростати в країнах, які пізніше зможуть замінити його на ВДЕ.

Автори додали, що документ викликав негативну реакцію деяких країн, зокрема ЄС, які виступили проти заяви про зростання попиту на СПГ. 

Європейські країни, які колись були основними покупцями російського газу, намагаються диверсифікувати свої джерела енергії, частково замінюючи його СПГ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, нове дослідження Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC) показало, що до початку 2030-х років світ перевищить обмеження потепління на 1,5°C, а до 2100 року сягне 3,2°C.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу