Індії загрожує рекордна спека через глобальне потепління Shutterstock

Індії загрожує рекордна спека через глобальне потепління

Катерина Бєлоусова

Температура вже досягла 46 градусів за Цельсієм, а у березні – найвищого рівня з 1901 року

В Індії через глобальне потепління сильні хвилі спеки, як очікуються, розпочнуться на початку травня, а температура підніметься до рекордного рівня.

Це призведе до збільшення кількості днів з небезпечними температурами та багатогодинних відключень електроенергії, повідомляє Bloomberg.

В Індія метеорологи співпрацюють зі штатами та підрозділом федерального уряду з ліквідації наслідків стихійних лих, щоб отримувати ранні попередження тим, хто знаходиться на місцях.

За 2 місяці до сезону мусонів, який зазвичай приносить прохолодні дощі, температура вже досягла 46 градусів за Цельсієм, а у березні – найвищого рівня з 1901 року.

За словами Мрутюнджая Мохапатра, керівника метеорологічного департаменту країни, місцева влада впроваджує плани дій для подолання ризиків для здоров’я і навіть смерті.

Роксі Метью Колл, кліматолог з Індійського інституту тропічної метеорології пояснив, що єдиною причиною такої спеки є глобальне потепління, що підтверджують дані за сімдесят років і кількість хвиль спеки.

За даними Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату, в найближчі десятиліття, як очікується, Індія страждатиме від частіших та інтенсивних хвиль спеки, екстремальних опадів та непостійних мусонів, оскільки планета потеплішає. За оцінками McKinsey, до кінця десятиліття втрата робочих годин через хвилю спеки може призвести до збитків у розмірі $250 мільярдів, або 4,5% валового внутрішнього продукту.

Для Індії, найбіднішого супервипромінювача в світі , адаптація до спекотної Землі є такою ж невідкладною задачею, як і скорочення викидів, що нагрівають планету. Також дослідження показали, що за останні 20 років смертність від спеки зросла на 62%. 

Офіційна оцінка зміни клімату, опублікована в 2020 році, показала, що частота та інтенсивність посух і циклонів значно зросла за останні шість десятиліть. Кількість днів інтенсивних опадів і темпи підвищення рівня моря за цей період зросли більш ніж удвічі.

Катастрофи підкреслюють, що такі країни, як Індія, відповідальні за відносно невелику кількість парникових газів, що накопичуються в атмосфері, часто несуть тягар кліматичних впливів. Це означає, що країні доводиться витрачати мільярди на захист замість інвестицій в економічний розвиток, який міг би вивести мільйони людей із бідності. Ці країни, особливо в Африці, також, як правило, не мають ресурсів для моніторингу та прогнозування погоди, щоб вони могли краще підготуватися до екстремальних подій.

Індія інвестує в покращення своїх даних спостережень і обчислювальних можливостей для створення кращих кліматичних моделей. Мохапатра розповів, що їм вдалося скоротити кількість смертей від циклонів до шести у 2021 році з 10 000 на рік у 1999 році, зробивши більш точні короткострокові прогнози. Проте більш нестабільну погоду прогнозувати стає важче.

Наразі місцевим органам влади, можливо, доведеться розглянути низку заходів, щоб захистити людей від спеки, сказав Мохапатра. Вони могли б обмежити шкільні години прохолоднішими ранковими годинами з 7 до 11 ранку, рекомендувати не працювати на фермі та будівництві в другій половині дня та надавати додаткову підтримку вуличним торговцям, вуличним працівникам, поліції та тим, хто живе в міських умовах без доступу до охолоджуючих пристроїв.

Нагадаємо, в Європі в 2021 році температура зросла на рекордні 2°C.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Норвегії, завдяки кліматичним змінам, почали виробляти вино.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень