В Європі в 2021 році температура зросла на рекордні 2°C: які наслідки Shutterstock

В Європі в 2021 році температура зросла на рекордні 2°C: які наслідки

Катерина Бєлоусова

Екстремальні явища, пов’язані з кліматом вже відбуваються, і необхідні нагальні дії

У 2021 році в Європі спостерігалося рекордне зростання температури – більш ніж на два градуси, що спричинило рекордну спеку, масштабні лісові пожежі та повені.

Таке зростання є межею, за якою небезпечні екстремальні погодні явища стають більш вірогідними та інтенсивними, передає EURACTIV.

Середня температура на планеті у 2021 році підвищилася майже на 1,2 градуса Цельсія у порівнянні доіндустріальним рівнем.

Минуле літо стало найтеплішим за всю історію спостережень. Кілька тижнів вздовж Середземного моря реєстрували хвилю спеки, а також найспекотніший день в Європі, адже в Сицилії температура склала 48,8°C.

У Греції високі температури викликали смертельні лісові пожежі, які прем'єр-міністр назвав "найбільшою екологічною катастрофою в країні за останні десятиліття". На площі 8000 кв км згоріли дотла будинки та ліси.

Окрім того, система низького тиску над Німеччиною, що рухається повільно, в середині липня побила рекорд з найбільшої кількості опадів за один день. Злива була підживлена ​​ще одним погодним екстремом, а саме температура поверхневої води над частиною Балтійського моря була більш ніж на 5°C вище середньої.

Повені в Німеччині та Бельгії, спричинені проливним дощем, які стали набагато більш імовірними внаслідок зміни клімату. Вони спричинили загибель десятків людей і завдали збитків на мільярди євро.

Кліматичний моніторинг ЄС попереджає, що повені такого масштабу будуть ставатися частішати, оскільки клімат продовжує теплішати.

"2021 рік був роком екстремальних ситуацій, включаючи найспекотніше літо в Європі, спеку в Середземному морі, повені та вітрові посухи в Західній Європі", – сказав Карло Буонтемпо, директор Служби зміни клімату Copernicus (C3S).

Він також додав, що розуміння погоди та екстремальних кліматичних умов стає все більш актуальним для ключових секторів суспільства.

Окрім того, в Арктиці температура піднялась на 3°C вище контрольного показника 19-го століття – майже втричі більше, ніж у середньому по всьому світу.

Викиди вуглецю від лісових пожеж в Арктиці, переважно у східному Сибіру, ​​перевищили 16 мільйонів тонн CO2, що приблизно еквівалентно загальному річному забрудненню вуглецем в Болівії.

Крижаний щит Гренландії, який разом із льодовиковим щитом Західної Антарктики став основним чинником підвищення рівня моря, у 2021 році втратив масу близько 400 мільярдів тонн. За останні 30 років темпи розпаду льодовикових щитів у світі прискорилися більш ніж утричі.

"Наукові експерти, як-от IPCC, попередили нас, що у нас не вистачає часу, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C", – сказав Мауро Факкіні, керівник відділу спостереження за Землею в Генеральному директораті Європейської комісії з оборонної промисловості та космосу, посилаючись на заяву ООН.

Він також додав, що оскільки екстремальні явища, пов’язані з кліматом вже відбуваються, необхідні нагальні дії.

Нагадаємо, за даними NOAA, рівень метану в атмосфері досяг історичного максимуму.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Марк Карні заявив, що російська війна ускладнює боротьбу зі зміною клімату.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень