У Норвегії, завдяки кліматичним змінам, почали виробляти вино shutterstock

У Норвегії, завдяки кліматичним змінам, почали виробляти вино

Катерина Бєлоусова

В Норвегії існують певні переваги для виноробів, завдяки особливій якості світла та додаткового сонця

Через зміну клімату у Норвегії біля Согне-фьорда місцеві жителі почали вирощувати виноградники, далеко за межами широти 30-50 градусів, яка традиційно вважається оптимальною для виробництва вина.

Так, норвезький винороб Бьорн Бергум вирощує виноград на широті 61 градус на північ від екватора, повідомляє BBC.

Зміна клімату переміщує виноградники на північ і південь, адже “прохолодні кліматичні обмеження” перемістилися ближче до полюсів.

Slinde Vineyard, яким Бьорн керує разом зі своїм партнером Халдісом, знаходиться на найдальшій межі цих нових меж. Розташований біля найдовшого та найглибшого фіорду Норвегії Согне-фьорда, який більше не замерзає взимку, виноградні лози ростуть на схилах, які ловлять сонце, дивлячись на засніжені гори.

Проте така діяльність потребує важкої роботи та відданості, коли настають морози.

Бьорн розповів, що працює з різноманітними сортами винограду, щоб створити суміші з тропічними нотками та мінеральними елементами, які, за його словами, походять із глинистого ґрунту.

Також в Норвегії існують певні переваги для виноробів, а саме особлива якість світла. Окрім того, виноград отримує сонце від відблисків з фіорду на крутому схилі пагорба.

"Отже виноград, листя набирають багато ароматів і вбирають їх у шкірку, а ми знову виймаємо їх, щоб зробити гарне вино", – пояснює Бьорн.

Проте він зазначив, що люди упереджено ставляться до норвезького вина.

"У нас є люди, які говорять нам: "Не кажи нікому, але я ніколи не куштував такого вина. Воно справді хороше – можливо, найкраще, яке я коли-небудь пробував". Але вони не наважуються розповісти про це, коли повертаються до Німеччини чи інших країн, тому що я думаю, що вони хочуть поєднатися з суспільством у винах, і тоді не дуже добре говорити, що вони скуштували дійсно хороше норвезьке вино", – говорить Бьорн.

Також винороб розповів, що вже здобув золоті медалі на норвезьких винних змаганнях та хоче отримати міжнародні нагороди. Проте побоюється упередженого ставлення суддів і сподівається лише на “сліпе суддівство”.

В радіусі 20 км від Slinde Vineyard працюють ще 5 виробників.

Хоча зміна клімату може давати можливість виробникам на раніше невідомих територіях, вона створює серйозну проблему для регіонів світу, де традиційно виробляють вино.

"За останні п’ять років з тих пір, як я тут, у нас було три весняні морози. А до цього, мабуть, не було 20 чи 30 років. Тож ці екстремальні кліматичні явища, здається, стають все більш поширеними”, – каже Саллі Еванс, власниця Шато Джордж 7 у Фронсаку, Бордо.

Вона каже, що глобальне підвищення температури також можна скуштувати в келиху вина.

"Коли у вас вищі температури, фрукти дозрівають, і у винограді набагато більше цукру, що дає вищий рівень алкоголю під час бродіння. Спирт у вині, ймовірно, збільшився приблизно на два градуси за останні 30 років. Сонце та тепло також впливають на кислотність вина", – пояснює Еванс.

Спекотне сухе літо також може погіршити смак фруктів, каже вона. Проте винороби пристосовуються до нових умов. Вони використовують нові сорти та способи догляду за лозами.

Однак як споживачам, так і виробникам доведеться визнати, що деякі визнані вина в майбутньому матимуть інший характер.

"Те, що є типовим через 30 років, може бути не гіршим, з точки зору якості – можливо, навіть краще, але воно може бути не таким, як вино зараз", – каже Еванс.

Нагадаємо, Україні загрожує критичне зниження врожайності через зміну клімату.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, великий експортер нафти Кувейт через спеку стає непридатним для життя.

Читайте також
Cонячні панелі та фарбування дахів у світлі кольори допоможуть рятувати життя, – вчені 
Cонячні панелі та фарбування дахів у світлі кольори допоможуть рятувати життя, – вчені 

Світлі покрівлі поглинають менше сонячної енергії, ніж традиційні темні 

Зміна клімату посунула кордон між Італією та Швейцарією 
Зміна клімату посунула кордон між Італією та Швейцарією 

Глобальне потепління продовжує з лякаючою швидкістю “з’їдати” льодовики

Зміна клімату дозволила виробнику шампанського з Франції відкрити виноградник в Англії
Зміна клімату дозволила виробнику шампанського з Франції відкрити виноградник в Англії

У самій же Франції умови для вирощування винограду поступово погіршуються

В Україні три області першими отримали стратегії адаптації до зміни клімату
В Україні три області першими отримали стратегії адаптації до зміни клімату

Загальний бюджет, необхідний для їхньої реалізації, складає €582 млн