Європейські політики підписали “історичну” для Україну декларацію shutterstock

Європейські політики підписали “історичну” для Україну декларацію

Катерина Бєлоусова

Європа визнає, що російські війська не просто нищать українську землю, а намагаються перекреслити надбання цивілізованого світу в екологічній сфері та відкинути розвиток людства на багато років назад

На конференції ООН “Довкілля для Європи” міністри та голови делегацій країн-учасниць підписали декларацію міністрів, яку в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів назвали “історичною”.

Це стало результатом триденної роботи IX Конференції "Навколишнє середовище для Європи", повідомляє Міндовкілля у Telegram.

В документі європейські країни:

  • офіційно засудили російські злочини проти українського довкілля та причетність білорусі до цього;

В повідомленні зазначили, що Європейська економічна комісія ООН була створена одразу після Другої світової війни, щоб допомогти спустошеній Європі відновитися та побудувати майбутнє на основі миру та взаємної співпраці. Через 75 років росія зруйнувала ці прагнення.

  • закріпили подальшу підтримку та допомогу у повоєнному відновленні України;

Голова Міндовкілля Руслан Стрілець пояснив, що в цьому пункті йдеться як про допомогу в оцінці збитків для України та інших європейських країн, так і у сталому розвитку під час подолання наслідків війни.

  • визначили головні ідеї розвитку сфери довкілля на наступні 5 років.

За словами Стрільця, Європа визнає, що російські ракети й танки не просто нищать українську землю, а намагаються перекреслити надбання цивілізованого світу в екологічній сфері та відкинути розвиток людства на багато років назад.

“Ми запрошуємо весь світ до рішучої відсічі злу. Україна вже багато досягла в сфері аналізу наслідків впливу російської агресії на природу. Ми готові ділитися нашими напрацюваннями. Добро переможе зло. Україна переможе росію, і разом з нами росію переможе весь цивілізований світ”, – відзначив Стрілець.

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, заявив, що сьогодні в Україні закладається доля всього європейського континенту, зокрема й у сфері екологічної політики.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок заявила, що війна в Україні, яка значно впливає на глобальний світ, спровокує масовий і потужний перехід на “зелену” енергетику. Адже Перша та Друга світові війни були пов'язана з різними видами енергоресурсів і за їхніми підсумками світ змінював пріоритети на користь вже іншого виду палива.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%