Війна в Україні відкриє еру “зеленої” енергетики для всього світу – Циганок shutterstock

Війна в Україні відкриє еру “зеленої” енергетики для всього світу – Циганок

Катерина Бєлоусова

Попри вплив на зміни клімату, саме викопне паливо стало інструментом ведення війни

Президентка Професійної асоціації екологів України (ПАЕУ) Людмила Циганок заявила, що війна в Україні, яка значно впливає на глобальний світ, спровокує масовий і потужний перехід на “зелену” енергетику.

Адже Перша та Друга світові війни були пов'язана з різними видами енергоресурсів і за їхніми підсумками світ змінював пріоритети на користь вже іншого виду палива, повідомляє ExPro.

"Перша світова війна спричинила перехід від вугілля до нафти, внаслідок Другої світової постала атомна енергетика, а війна в Україні має стати потужним поштовхом для переходу на інші джерела енергії – відновлювані”, – сказала Циганок.

Вона також зазначила, що Європа визнає, що викопне паливо дорівнює нестабільності. А прагнення зменшити залежність від нього ставить країни на шлях до більшої безпеки, зокрема на фоні значних змін клімату.

“Немає жодних сумнівів, що світ вже найближчим часом зрозуміє ключове про ВДЕ – це енергія миру!", – наголосила вона.

Циганок також підкреслила, що повномасштабне вторгнення росії в Україну поставило галузь ВДЕ на межу банкрутства. Однак, саме децентралізовані та стійкі джерела відновлюваної енергії можуть не тільки забезпечити кожну країну ресурсом, а й дати відсутність підстав для шантажу і терору. Адже, попри вплив на зміни клімату, саме викопне паливо стало інструментом ведення війни і вбивств.

За її словами, саме відновлювальна енергетика має стати пріоритетною у післявоєнній відбудові українського енергосектору. Однак Україна наразі не створює умови для розвитку "зеленого" сектору в умовах війни, тому поки досить складно уявити притік інвестицій у ВДЕ.

Вона також наголосила на необхідності підвищення енергоефективності централізованих систем опалення та енергозбереження в будівлях шляхом застосування новітніх технологій та розробок. Наприклад, ЄС прагне збільшити використання індивідуальних теплових насосів та інших заходів для інтеграції геотермальної та сонячної теплової енергії в системи опалення.

Нагадаємо, експерти Центру економічного відновлення заявили, що в Україні інвестори сектору вітрової енергетики можуть добудувати щонайменше 300 МВт потужностей, з 600 МВт що були заплановані до запуску у 2022 році. Це допоможе забезпечити власні потреби в та експортувати “зелену” енергію в ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні через повномасштабне вторгнення росії виведено з експлуатації 90% потужностей вітрових та 30% сонячних електростанцій.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності