Європейська бізнес-асоціація закликала до співпраці новостворену Екопрокуратуру Shutterstock

Європейська бізнес-асоціація закликала до співпраці новостворену Екопрокуратуру

Олекса Франко

17 червня генпрокурорка Ірина Венедіктова зустрілася з представниками громадських організацій у сфері захисту довкілля, де було представлено очільника нового відомства

Європейська бізнес-асоціація (EBA) закликала новостворений орган — Спеціалізовану екологічну прокуратуру до конструктивної співпраці та діалогу.

Зокрема, як повідомили в пресслужбі EBA, асоціація запросила на зустріч із бізнесом нового очільника Екопрокуратури — Олексія Мельника.

"Сподіваємося, Екопрокуратура буде відкритою до співпраці та діалогу з бізнес-спільнотою та сповідуватиме принципи верховенства права. Водночас запрошуємо нового очільника Спеціалізованої екологічної прокуратури на зустріч із бізнесом, щоб у деталях зрозуміти функціонал структури, адже нині насправді запитань більше, аніж відповідей", — йдеться в повідомленні.

Наголошується, що асоціація підтримує необхідність посилення напряму протидії злочинам проти довкілля, адже тільки у 2020 році майже 80% кримінальних правопорушень у сфері довкілля стосувались незаконного вирубування, перевезення, зберігання та збуту лісу, заняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом і порушення правил охорони або використання надр. За даними Держекоінспекції, найбільші збитки держава отримує саме через незаконне використання природних ресурсів.

"Безумовно, бізнес підтримує необхідність наведення порядку в екологічній сфері. Проте є велике занепокоєння щодо того, що структура може стати ще одним монстром для бізнесу, адже нині фундаментальних змін у країні майже немає: це стосується й боротьби з корупцією, й верховенства права, й браку рівних правил гри в країні", — зазначила виконавча директорка Європейської бізнес-асоціації Анна Дерев’янко.

Крім того, зауважила вона, іноді й ефективність роботи Держекоінспекції викликає серйозні питання.

"Навіть більше, на представлення нового очільника Екопрокуратури бізнес запрошено не було, — зауважила Анна Дерев’янко. — Тож наскільки вдасться в країні без фундаменту побудувати сильну та стабільну будівлю під назвою Екопрокуратура — є великим питанням".

Напередодні ЕкоПолітика писала, що в Україні створили та розвивають Спеціалізовану екологічну прокуратуру, яка в межах повноважень опікуватиметься протидією злочинам проти довкілля.

Зокрема, 17 червня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова зустрілася з представниками громадських організацій у сфері захисту довкілля, де було представлено очільника нового відомства.

Читайте також
Є дві необхідні передумови запуску Системи торгівлі викидами в Україні, — Ольга Бойко
Є дві необхідні передумови запуску Системи торгівлі викидами в Україні, — Ольга Бойко

Доцільно проєктувати параметри системи української СТВ максимально наближено до європейської моделі

В ЄБА вказали на критичні прогалини в нових правилах фіксації екошкоди
В ЄБА вказали на критичні прогалини в нових правилах фіксації екошкоди

Ймовірно, Постанова першочергово спрямована на запровадження нового виду позапланових екологічних перевірок

Рушієм післявоєнної відбудови має стати економіка за принципами Green Deal — EBA
Рушієм післявоєнної відбудови має стати економіка за принципами Green Deal — EBA

Наразі економіка ЄС стикається з чотирма викликами в контексті енергетики та декарбонізації

В EBA вказали на прогалини законопроєкту "Про державну систему моніторингу довкілля"
В EBA вказали на прогалини законопроєкту "Про державну систему моніторингу довкілля"

Розробників закликали доопрацювати законопроєкт №7327 відповідно до пропозицій бізнес-спільноти