В Україні створено Спеціалізовану екологічну прокуратуру gp.gov.ua

В Україні створено Спеціалізовану екологічну прокуратуру

Зоряна Бердник

Процес підготовки запуску спеціалізованої прокуратури тривав рік

В Україні створили та розвивають Спеціалізовану екологічну прокуратуру, яка в межах повноважень опікується протидією злочинам проти довкілля.

Про це генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила під час зустрічі з представниками громадських організацій у сфері захисту довкілля. За її словами, це перша секторальна зустріч.

"Я маю надію, що ми закладемо вектори та перспективи нашої плідної співпраці з громадськістю", — зазначила генпрокурорка.

Участь заході також узяли заступник генеральної прокурорки Максим Якубовський, керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Олексій Мельник, представники Ради Європи та Європейського суду з прав людини.

Венедіктова наголосила, що до створення Спеціалізованої екологічної прокуратури підійшли дуже зважено — процес підготовки тривав рік. "Це показник того, що ми хочемо працювати щиро, чесно та, що найважливіше, системно", — сказала вона.

Як додала генпрокурорка, перед початком роботи всі співробітники спеціалізованої прокуратури пройшли фахове навчання й за підтримки громадських організацій готові постійно підвищувати рівень своєї кваліфікації.

Під час зустрічі представники громадських організацій, які опікуються захистом довкілля, мали змогу в режимі відкритого діалогу поділилися своїм баченням співпраці та проблемами, з якими вони стикаються в щоденній роботі. Зокрема, екоактивісти акцентували на конкретних кримінальних провадженнях, які стосуються порушень закону у природоохоронній сфері.

За результатами зустрічі сторони домовилися про спільну роботу щодо законодавчих ініціатив і співпрацю задля вдосконалення інституційної спроможності у сфері охорони довкілля із залученням інших правоохоронних і державних органів.

"Захист довкілля — пріоритет не тільки Офісу генерального прокурора, але й держави. Я і як членкиня РНБО, і як генеральна прокурорка готова робити все, що від мене залежить. А громадянське суспільство — наш основний запобіжник і мотиватор", —  резюмувала Венедіктова.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Україні затвердили Національний план з охорони довкілля до 2025 року.

Нагадаємо, що Комітет із питань екологічної політики та природокористування провів спільну нараду з генеральною прокуроркою України Іриною Венекдітовою.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів

Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка
Циганок стала "Заслуженим природоохоронцем України": в мережі розгорілася суперечка

Частина екоспільноти обурилася наданням відзнаки, а інша – підтримала таке рішення