Європарламент ухвалив закон про клімат: до 2030 року викиди мають скороти на 55% shutterstock

Європарламент ухвалив закон про клімат: до 2030 року викиди мають скороти на 55%

Зоряна Бердник

Утім, дехто з євродепутатів заявив, що коштів на реалізацію всіх заходів у межах закону нині немає

Європейський парламент ухвалив кліматичний закон, який передбачає зобов'язання досягти вуглецевої нейтральності до 2050 року.

Водночас документ встановлює збільшення мети ЄС щодо зниження викидів до 2030 року з 40% до щонайменше 55% порівняно з рівнем 1990 року. Про це з посиланням на повідомлення Європарламенту за результатами голосування пише Euronews.

Більшістю голосів Європейський кліматичний закон ухвалили 24 червня у Брюсселі. Зокрема, документ підтримали 442 євродепутати, висловилися проти — 203, утримався — 51.

"Я дуже щаслива. Я розглядаю це (ухвалення закону. — Ред.) як великий крок на винятковому шляху Європи до досягнення кліматичної нейтральності. Це також історичний шлях. Починаючи як Союз вугілля і сталі, ми стаємо кліматично нейтральним союзом, і це чудово. Це дуже класний день", — заявила шведська соціалістка Ютте Гутеланд.

Зі свого боку, голова парламентського комітету з питань екології, охорони здоров'я та продовольчої безпеки Паскаль Канфан зазначив, що Єврокомісія поставила більш скромні цілі порівняно з Європарламентом.

"Досягнуто компромісу. Усі ми знаємо, що Європарламент був готовий піти далі. Але і з цим кліматичним законом ми будемо ставати чистішим удвічі з половиною швидше в наступному десятилітті, ніж у попередньому", — сказав він.

Водночас німецький "зелений" Міхаель Блоссом упевнений, що ухвалений у цьому вигляді закон не допоможе обмежити глобальне потепління в межах 1,5 градуса Цельсія від рівня доіндустріальної епохи.

"Учені говорять нам, що цей кліматичний закон призведе до підвищення глобальної температури на 2-3 градуси. Тож це явно порушує Паризьку хартію", — cказав Блоссом.

Польська консерваторка Анна Залевська теж не задоволена ухваленням закону, який, за її словами, може призвести до великих витрат і закриття вугільної промисловості в Польщі.

"Ухвалений документ викликає розчарування. Грошей на нього нині немає. Без належного фінансування не вдасться домогтися справедливого для всіх результату. Закон про клімат містить накази й заборони. Він не тільки призведе до нових податків, а й збільшить вартість повсякденного життя", — наголосила вона.

Закон також передбачає створення наукового консультативного комітету з питань зміни клімату, у який увійдуть авторитетні екологи. Вони будуть надавати політикам незалежні наукові консультації щодо узгодження політики ЄС з цілями щодо досягнення вуглецевої нейтральності.

Зазначимо, що мета на 2030 рік закладає основу для великого пакета нормативних актів ЄС, який мають ухвалити 14 липня 2021 року для якнайшвидшого скорочення викидів у цьому десятилітті.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна під час переговорів з Європейським Союзом домовилася про застосування особливого підходу в межах впровадження механізму вуглецевого коригування імпорту.

Читайте також
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу