Європарламент ухвалив закон про боротьбу з глобальним вирубуванням лісів shutterstock

Європарламент ухвалив закон про боротьбу з глобальним вирубуванням лісів

Катерина Бєлоусова

Встановлюється певний відсоток перевірок для компаній в залежності від рівня ризику в країні

Європарламент ухвалив закон, який зобов’язує компанії гарантувати, що їхня продукція, на ринках ЄС, не призвела до вирубки та деградації лісів після 31 грудня 2020 року.

Максимальний штраф за порушення нових норм сягатиме щонайменше 4% від загального річного обороту компанії в ЄС, йдеться на сайті Європарламенту.

Новий закон підтримали 552 євродепутатів, проти виступили 44, а 43 – утрималися.

Зазначається, що закон допоможе боротися зі зміною клімату та втратою біорізноманіття. Окрім того, документ зобовʼязує компанії перевіряти дотримання прав людини та постраждалих корінних народів при виробництві товарів.

За оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO), з 1990 по 2020 рік 420 мільйонів гектарів лісів, тобто більше ніж площа ЄС, були перетворені на сільськогосподарські угіддя. Споживання в ЄС становить приблизно 10% цього глобального знищення лісів.

В повідомленні підкреслили, що нові норми поширяться на низку товарів та продукцію, що містить, була згодована або виготовлена з них. Зокрема на:

  • велику рогату худобу;
  • какао;
  • каву;
  • пальмову олію та її похідні;
  • сою;
  • деревину;
  • шкіру;
  • шоколад;
  • меблі;
  • каучук;
  • деревне вугілля;
  • друковану паперову продукцію.

Зазначається, що Європарламент розширив визначення поняття деградації лісів. Відтепер воно охоплює перетворення первинних лісів або лісів, що відновлюються природним шляхом, у лісові плантації чи інші лісисті землі.

В пресслужбі підкреслили, що країн-імпортерів класифікують на три категорії ризиків після оцінки, що проводитиметься протягом 18 місяців після набрання чинності цього регламенту. В залежності від рівня ризику встановитися такий відсоток перевірок:

  • 9% для країн з високим ризиком;
  • 3% для стандартного ризику;
  • 1% для низького ризику (спрощена процедура перевірки).

В повідомленні розповіли, що перевірка здійснюватиметься за допомогою супутникового моніторингу та аналізу ДНК на основі геолокаційних координат, що надаватимуть компанії.

Депутат з Європейської народної партії Крістоф Хансен підкреслив, що споживачі часто мимоволі купували товари, які сприяли знищенню природи та порушенню прав людей.

“Новий закон є не лише ключовим у нашій боротьбі зі зміною клімату та втратою біорізноманіття, але й має вивести нас із глухого кута, що перешкоджає поглибленню торговельних відносин з країнами, які поділяють наші екологічні цінності та амбіції”, – сказав він.

Зазначається, що текст документа має бути офіційно схвалені Радою ЄС, перш ніж будуть опубліковані в Офіційному журналі та набудуть чинності через 20 днів.

Нагадаємо, Європейська комісія має намір зобов'язати компанії розкривати дані про їхні ланцюжки постачання з метою запобігання імпорту товарів, які пов'язані з вирубуванням та знищенням лісів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, депутати Європарламенту схвалили угоди щодо реформи системи торгівлі викидами (ETS), механізму регулювання вуглецевих кордонів (CBAM) та створення соціального кліматичного фонду (SCF).

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік