Європарламент схвалив заборону парникових газів з фтором shutterstock

Європарламент схвалив заборону парникових газів з фтором

Катерина Бєлоусова

Гідрофторвуглецеві сполуки відносяться до основних парникових газів

Європейський парламент затвердив перегляд Регламенту ЄС щодо F-газів та поступову заборону фторвмісних парникових газів до 2050 року.

Також схвалили численні заборони застосування гідрофторвуглеців (ГФВ) та інших фторвмісних газів (HFC та HFO) у теплових насосах, стаціонарних холодильних установках та системах кондіціонування, повідомляє R744.com.

Відповідне рішення підтримали 426 євродепутатів, не підтримали – 109, а 52 – утрималися.

Як відомо, гідрофторвуглецеві сполуки відносяться до основних парникових газів в атмосфері Землі.

Зазначається, що поступова відмова від ГФВ до 2050 року передбачає поетапне зниження з 80% до 85% між 2036 і 2047 роками, передбачений Кігальською поправкою до Монреальського протоколу, до більш амбітного рівня.

В матеріалі пояснили, що Європарламент має розпочати переговори з Радою ЄС, щоб узгодити загальну позицію. Після цього розпочнеться триалог між Європейським парламентом, Комісією та Радою. Очікується, що угода буде досягнута до цього літа.

“Значні амбіції голосування в Парламенті свідчать про те, що остаточний перегляд Регламенту відображатиме значні зміни у використанні холодоагентів в ЄС, з великим поштовхом до природних холодоагентів”, – підкреслили в матеріалі.

Нагадаємо, спільний звіт ООН, США та ЄС показав, що озоновий шар може відновиться впродовж чотирьох десятиліть, зокрема завдяки забороні хлорфторвуглецевих речовин. Ці речовини зазвичай містяться в аерозолях, холодильниках, піноізоляційних матеріалах і кондиціонерах.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, нове дослідження Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC) показало, що до початку 2030-х років світ перевищить обмеження потепління на 1,5°C, а до 2100 року сягне 3,2°C.

Читайте також
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу

Зі зростанням температури мережі повинні бути більш стійкими, включаючи накопичувачі, щоб впоратися зі стрибками попиту та перебоями в постачанні