Озоновий шар планети може відновитися за 40 років за певних умов shutterstock

Озоновий шар планети може відновитися за 40 років за певних умов

Катерина Бєлоусова

Озоновий шар почав руйнуватися в 1970-х роках

Спільний звіт ООН, США та ЄС показав, що озоновий шар у різних частинах Землі може відновиться впродовж чотирьох десятиліть, завдяки Монреальському протоколу.

Проте продовження прогресу не гарантовано, і певні дії людства можуть кардинально повернути назад процес відновлення озонового шару, повідомляє BBC.

В звіті підкреслили, пропозиції щодо обмеження глобального потепління шляхом надсилання мільйонів тонн діоксиду сірки у верхні шари атмосфери – відомі як впорскування стратосферного аерозолю – можуть звезти нанівець весь прогрес.

В матеріалі розповіли, що Монреальський протокол був укладений у 1987 році. Він забороняє використання хлорфторвуглецевих речовин, які руйнували озоновий шар. Ці речовини зазвичай містяться в аерозолях, холодильниках, піноізоляційних матеріалах і кондиціонерах.

“Пізніше ця угода стала першим договором ООН, який отримав загальну ратифікацію, і майже 99% заборонених озоноруйнівних речовин наразі вилучено з виробництва”, – йдеться в матеріалі.

Як відомо, озоновий шар – це тонка частина земної атмосфери, яка поглинає більшу частину ультрафіолетового випромінювання Сонця. Коли він виснажується випромінювання досягає поверхні, завдаючи потенційної шкоди людям та іншим живим істотам. Зокрема УФ-промені можуть пошкодити ДНК і викликати сонячні опіки, збільшуючи довгостроковий ризик таких проблем, як рак шкіри.

Озоновий шар почав руйнуватися в 1970-х роках, а першу діру в ньому виявили у 1985 році. Антарктична озонова діра продовжувала розширюватися до 2000 року, після чого її площа та глибина почали повільно зменшуватися.

В звіті зазначили, що якщо поточна політика буде збережена, озоновий шар буде відновлено до:

  • 2066 над Антарктикою, де руйнування озонового шару було найбільшим;
  • 2045 над Арктикою;
  • приблизно через два десятиліття скрізь.

В матеріалі підкреслили, що руйнування озонового шару не є основною причиною зміни клімату. Проте його збереження мало позитивний вплив на глобальне потепління, оскільки деякі шкідливі хімікати, які були виведені з виробництва, є потужними парниковими газами. Ця поступова відмова дозволить запобігти потеплінню до 1C до середини століття – якщо порівнювати їх використання на 3% на рік, виявили вчені.

“Незважаючи на те, що звіт був сприйнятий як хороша новина – і доказ того, що швидкі міжнародні дії для запобігання екологічних криз можуть спрацювати – він попереджає, що продовження прогресу в озоновому шарі не гарантовано”, – наголосили автори.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження вчених зі Стокгольмського центру сталого розвитку показали, що рівень хімічного забруднення, який охоплює планету, загрожує стабільності глобальних природних екосистем.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва