До перетину катастрофічного порогу потепління залишилося 10 років – ООН shutterstock

До перетину катастрофічного порогу потепління залишилося 10 років – ООН

Катерина Бєлоусова

Майбутні покоління не зможуть впоратися зі зміненим середовищем

Нове дослідження Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC) показало, що до початку 2030-х років світ перевищить обмеження потепління на 1,5°C, а до 2100 року сягне 3,2°C.

За цим порогом кліматичні катастрофи стануть настільки екстремальними, що люди не зможуть адаптуватися і основні системи планети будуть фундаментально, безповоротно змінені, повідомляє The Washington Post.

Зазначається, що хвилі спеки, голод та інфекційні хвороби можуть забрати мільйони життів до кінця століття. Глобальні викиди продовжують зростати, а поточних зусиль з їхнього скорочення вкрай недостатні, щоб запобігти кліматичній катастрофі.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що розвинуті країни мають пришвидшити екологічні зусилля та досягти кліматичної нейтральності до 2040 року, тобто на 10 років раніше. Країни з економікою, що розвивається, зокрема Китай та Індія, також повинні прискорити свої зусилля зі скорочення викидів.

Він наголосив, що небагато країн мають намір виконати свої кліматичні зобов’язання, а найбідніші країни вже непропорційно страждають від кліматичних катастроф.

В дослідженні підкреслили, що світ має достатньо знань, фінансів та інструментів для обмеження глобального потепління. Проте десятиліття ігнорування наукових попереджень і зволікань з кліматичними зусиллями залишають все менше можливостей для уникнення катастрофи.

Зазначається, що людство вже фундаментально і незворотно змінило систему Землі. Викиди від спалювання викопного палива та іншої діяльності підвищили глобальну середню температуру щонайменше на 1,1°C. Через зміну клімату постраждають і найбагатші країни.

“Якщо країни не приймуть нову екологічну політику і не продовжуватимуть ті, що вже діють — глобальна середня температура може підвищитися на 3,2°C до кінця століття”, – йдеться у звіті.

Дослідження показало, що діти впродовж життя побачать підвищення рівня моря на метр, вимирання сотень видів і міграцію мільйонів людей із місць, де вони більше не зможуть вижити. Якщо світ залишиться на поточному шляху потепління глобальні збитки від повеней будуть у 4 рази більші, ніж якщо люди обмежать підвищення температури до 1,5°C.

Автори наголосили, що попри попередження науковців, понад 40% сукупних викидів вуглецю сталися з 1990 року, коли IPCC опублікувала своє перше дослідження про небезпечні наслідки неконтрольованого потепління. Наразі:

  • уряди продовжують субсидувати використання викопного палива; 
  • банки та підприємства інвестують набагато більше у промисловість, що забруднює довкілля, ніж у кліматичні рішення;
  • 10% найбагатших людей спричиняють у 3 рази більше забруднення, ніж 50% найбідніших верств населення.

Дослідники наголосили, що тепер лише глибокі, швидкі та негайні зусилля в усіх аспектах суспільства, у поєднанні з технологіями вилучення вуглецю з атмосфери, зможуть запобігти катастрофі. Але небагато установ діють достатньо швидко. Наприклад: 

  • на кліматичному саміті 2022 року COP27 так і не була ухвалена резолюція щодо поступового скорочення використання нафти, газу та вугілля;
  • у 2022 році Китай схвалив найбільше розширення вугільних електростанцій з 2015 року; 
  • на тлі стрімкого зростання прибутків великі нафтові компанії відмовляються від своїх ініціатив щодо “зеленої” енергії та збільшують інвестиції у викопне паливо тощо.

В IPCC зазначили, що нездатність діяти зараз не тільки прирече людство на гарячішу планету. Майбутні покоління не зможуть впоратися зі зміненим середовищем. Температура буде надто високою, щоб вирощувати багато основних культур. Посухи стануть настільки сильними, що навіть найсуворіші заходи збереження води не зможуть їх компенсувати. 

Зазначається, що у світу все ще є шанс обмежити потепління до 1,6-1,7°C.

Нагадаємо, один з організаторів Кліматичного саміту 2022 року COP27 у Єгипті Мохамед Наср заявив, що обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C неможливо досягти за наявних рівнів викидів парникових газів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, за даними Міжнародного енергетичного агентства глобальні викиди вуглецю у 2022 році зросли до понад 36,8 мільярда метричних тонн, тобто нового рекордного значення, що підводить світ до небезпечного рівня глобального потепління.

Читайте також
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря