Європейців закликають працювати вдома, щоб зменшити залежність від російської нафти Shutterstock

Європейців закликають працювати вдома, щоб зменшити залежність від російської нафти

Катерина Бєлоусова

Кампанія може мати значний вплив у найближчій перспективі

Європейська комісія радить людям працювати вдома, знижувати швидкість автомобілів та користуватися поїздами замість літаків, щоб  заощадити енергію та зменшити залежність від російської нафти.

Адже, за даними комісії та Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), низка "простих кроків", допоможе заощадити 220 мільйонів барелів нафти на рік, а домогосподарству – 500, повідомляє The Washington Post.

Заходи викладені у плані "Відтворюємо свою роль".

В матеріалі зазначили, що зменшення використання енергії є способом допомогти Україні, зменшивши залежність ЄС від російського палива, а також зменшити викиди парникових газів.

Виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль також закликає роботодавців заохочувати віддалену роботу, а уряди надавати фінансові стимули, такі як зниження тарифів на поїзди та підтримку ініціатив із утеплення будинків.

План зі збереження клімату знаменує собою останню спробу західних лідерів зірвати вторгнення Росії в Україну.

Марія Пастухова, старший політичний радник незалежного аналітичного центру зі зміни клімату E3G з Берліну, сказала, що набір рекомендацій має потенціал у короткостроковій перспективі.

"Якби всі громадяни ЄС дотримувались їхніх рекомендацій, то це заощадило б 220 мільйонів барелів нафти на рік, що досить багато", – сказала вона, – "Цього достатньо, щоб покрити понад три місяці російського експорту нафти до ЄС і близько 17 мільярдів кубометрів газу, що становить понад 10% річного експорту російського газу до Європи. Тож обсяги, теоретично, досить великі".

Пастухова також наголосила на цінності кампанії інформування громадськості, оскільки в цьому напрямку будуть необхідні заходи для обмеження споживання енергії та переходу на більш чисту енергію. Хоча кампанія може мати значний вплив у найближчій перспективі, вона, на її думку, не буде настільки ефективною, як довгострокова політика.

Навіть якби люди дотримувались цих рекомендацій, вони не протрималися б довго без чіткої політики.

Окрім введення економічних санкцій, європейські лідери все більше просувають енергоефективність. Італія, яка сильно залежить від російського газу, заявила, що введе температурні обмеження для кондиціонування та опалення в громадських будівлях.

У березні Сполучені Штати та Європейська комісія оголосили про створення спільної робочої групи для зменшення залежності Європи від російського викопного палива. Президент України Володимир Зеленський також закликав нації припинити купувати російську нафту, критикуючи їх за те, що вони заробляють гроші на крові людей. 

Однак, за розрахунками аналітичного центру Bruegel в Брюсселі, ЄС все ще надсилає Росії 450 мільйонів доларів на день на нафту і 400 мільйонів доларів на природний газ.

Нагадаємо, стало відомо, як Європа може відмовитися від імпорту газу і нафти з РФ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Європі тепловий насос став ключовим інструментом у позбавленні залежності від російського газу та прискоренні досягнення кліматичних цілей.

Читайте також
Українців закликали економити електроенергію кожного дня
Українців закликали економити електроенергію кожного дня

Зменшити навантаження на мережу може кожен

Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF
Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF

Електрифікація може зменшити споживання енергії транспортом, будівлями, а також викиди CO2

ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи
ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи

В Україні стимулюють впровадження енергозберігаючих заходів

Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним
Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним

"Розумний" лічильник та використання побутових приладів вночі дозволять економити на оплаті рахунків до 30–40%