Єврокомісія відклала виконання чотирьох ключових законів “Зеленої” угоди shutterstock

Єврокомісія відклала виконання чотирьох ключових законів “Зеленої” угоди

Катерина Бєлоусова

Затримка посилить тиск на Єврокомісію Урсули фон дер Ляєн, адже вона має встигнути реалізувати свій "зелений" порядок денний до закінчення терміну її мандата

Європейська комісія відклала прийняття чотирьох ключових законодавчих актів "Зеленого курсу" щодо продовольства та біорізноманіття.

Це сталося через протидію правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП), яка позиціонує себе як захисника фермерів напередодні голосування у 2024 році, повідомляє POLITICO. 

Зазначається, що цей пакет законів опублікують 5 липня, тобто на місяць пізніше, ніж планувалося. Пакет містить закони щодо:

  • здоров'я ґрунтів;
  • рослин, отриманих за допомогою нових геномних технологій (НГТ);
  • перегляду аспектів харчових та текстильних відходів у Рамковій директиві ЄС про відходи;
  • насіння та інший рослинний і лісовий репродуктивний матеріал.

В матеріалі підкреслили, що, оскільки європейські вибори призначені на 6-9 червня 2024 року, така затримка посилить тиск на Єврокомісію Урсули фон дер Ляєн. Вона має встигнути реалізувати свій "зелений" порядок денний до того, як закінчиться термін її мандата.

Автори пояснили, що Консервативна партія нещодавно прийняла резолюцію, яка відхиляє дві інші ключові пропозиції “Зеленого” курсу, а саме нові правила щодо пестицидів та відновлення природи. 

“ЄНП є політичною батьківщиною фон дер Ляєн, і її кампанія ставить її та підписаний нею екологічний проєкт на лінію вогню”, – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що екологічні правозахисні групи закликають ЄК протистояти тиску та просунути амбітні пропозиції щодо пакета законів про продовольство та біорізноманіття. Рішення Єврокомісії щодо регуляції НГТ, які використовують генну інженерію для підвищення стійкості культур до посухи або шкідників, інакше, ніж класичні генетично модифіковані організми (ГМО), також зазнало критики. Адже існують побоювання, що нові правила будуть менш суворими. 

В матеріалі підкреслили, що остання зустріч міністрів сільського господарства в Брюсселі перед літніми канікулами запланована на 24 і 25 липня, що залишає їм обмаль часу для розгляду пропозицій.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року Єврокомісія просила зняти модернізацію міжнародної угоди Договору до Енергетичної хартії (ДЕХ) з порядку денного саміту ДЕХ, який з 1998 року сприяв інвестиціям у нафту та газ у колишньому радянському блоці.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Єврокомісія представила промисловий план "Зеленої угоди", який покликаний підвищити конкурентоспроможність європейської промисловості з нульовими викидами і сприяти швидкому переходу до кліматичної нейтральності. 

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня