Єврокомісія хоче відкласти зміни Договору щодо інвестицій у викопне паливо shutterstock

Єврокомісія хоче відкласти зміни Договору щодо інвестицій у викопне паливо

Катерина Бєлоусова

7 країн оголосили про свій намір вийти з договору, посилаючись на несумісність хартії з кліматичними цілями ЄС

Єврокомісія просить зняти модернізацію міжнародної угоди Договору до Енергетичної хартії (ДЕХ) з порядку денного саміту ДЕХ, який з 1998 року сприяв інвестиціям у нафту та газ у колишньому радянському блоці.

Єврокомісія визнала, що ДЕХ несумісний з Паризькою кліматичною угодою, має суперечливі положення про врегулювання відносин між інвестором та державою та потребує реформування або скасування, повідомляє EURACTIV.

В матеріалі пояснили, що країнам-членам ЄС не вдалося досягти згоди, адже на голосуванні за запропоновану реформу ДЕХ Франція, Німеччина, Нідерланди та Іспанія утрималися.

Автори зазначили, що у 2021 році німецький енергетичний гігант RWE використав Договір, щоб подати компенсаційний позов у ​​розмірі €1,4 мільярда від Нідерландів через заплановану поступову відмову від вугілля в країні.

У 2019 році розпочалися переговори про реформу ДЕХ із 53 підписантами. 

“Цей процес завершився в червні, коли Комісія оголосила про прорив у переговорах щодо реформи та представила змінений текст договору, який містив положення про припинення правового захисту для нових проєктів використання викопного палива та десятирічну поступову відмову від існуючих інвестицій”, – йдеться у матеріалі.

Однак  Франція,  Нідерланди,  Польща,  Німеччина, Словенія, Люксембург та Іспанія оголосили про свій намір вийти з договору, посилаючись на несумісність хартії з кліматичними цілями ЄС, які вимагають швидкої відмови від викопного палива.

В матеріалі зазначили, що Єврокомісія є рішучим прихильником реформи, заявляючи, що модернізована угода містить положення про припинення правового захисту нових інвестицій у викопне паливо та усуває занепокоєння щодо права урядів регулювати екологічні та кліматичні потреби. Окрім того, виконавчий орган ЄС підкреслив, що положення про 20-річний термін дії набуде чинності відразу після виходу країн з договору, що означає, що інвестиції у викопне паливо в будь-якому випадку продовжуватимуть користуватися правовим захистом протягом цього періоду.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, чотири екологічні групи подали судовий позов проти Європейської комісії через ухвалення суперечливого закону про внесення викопного газу до списку сталих інвестицій ЄС.

Читайте також
На Єврокомісію подали до Суду Справедливості за включення газу до "зеленої" таксономії
На Єврокомісію подали до Суду Справедливості за включення газу до "зеленої" таксономії

Екоактивісти просять суд визнати це включення недійсним

В Україні створять Офіс програми "Горизонт Європа": що зміниться
В Україні створять Офіс програми "Горизонт Європа": що зміниться

Це допоможе зберегти науковий та інноваційний потенціал України у складні для науки часи

На Єврокомісію подали до суду за включення газу до "зеленої" таксономії
На Єврокомісію подали до суду за включення газу до "зеленої" таксономії

Тепер Європейська комісія має до 22 тижнів, щоб відповісти

ЄК хоче зобов'язати країни Європи відновити 20% екосистем до 2030 року
ЄК хоче зобов'язати країни Європи відновити 20% екосистем до 2030 року

Ініціатива ЄК із відновлення природи стане першим таким законом ЄС