Єврокомісія оприлюднила промисловий план "Зеленої угоди": що передбачає shutterstock

Єврокомісія оприлюднила промисловий план "Зеленої угоди": що передбачає

Катерина Бєлоусова

План базується на попередніх ініціативах і спирається на сильні сторони єдиного ринку ЄС

Єврокомісія представила промисловий план "Зеленої угоди", який покликаний підвищити конкурентоспроможність європейської промисловості з нульовими викидами і сприяти швидкому переходу до кліматичної нейтральності. 

План створить більш сприятливе середовище для розширення виробничих потужностей ЄС для технологій і товарів з нульовими викидами, що необхідно для досягнення кліматичних цілей блоку, повідомляє Єврокомісія.

“Європа сповнена рішучості очолити революцію "чистих" технологій. Для наших компаній і людей це означає перетворення навичок на якісні робочі місця, а інновації – на масове виробництво завдяки простішій і швидшій структурі. Кращий доступ до фінансування дозволить нашим ключовим галузям екологічно "чистих" технологій швидко розвиватися", – сказала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн.

Зазначається, що План базується на попередніх ініціативах і спирається на сильні сторони єдиного ринку ЄС, доповнюючи Green Deal та REPowerEU. Він базується на 4 напрямках, а саме:

  • Передбачуване та спрощене регуляторне середовище

Спрощення нормативно-правової бази забезпечить швидку видачу дозволів, що сприятиме європейським стратегічним проєктам і розробці стандартів для розширення технологій на єдиному ринку. Напрямок посилить Закон про критичну сировину, який забезпечити достатній доступ до матеріалів, зокрема рідкоземельних елементів, що критичні для “зелених” технологій. Окрім того, планується реформа дизайну ринку електроенергії.

  • Прискорення доступу до фінансування

В повідомленні підкреслили, що напрямок прискорить інвестиції та фінансування виробництва чистих технологій у Європі. Державне фінансування в поєднанні з подальшим прогресом у створенні Європейського союзу ринків капіталу може розблокувати величезні обсяги приватного фінансування, необхідного для "зеленого" переходу. Також будуть забезпечені рівні умови в межах Єдиного ринку. Це сприятиме подальшій оптимізації та спрощенню затвердження проєктів, пов’язаних із важливими проєктами спільного європейського інтересу (IPCEI).

  • Підвищення кваліфікації

“Оскільки "зелений" перехід може торкнутися від 35% до 40% усіх робочих місць, розвиток навичок, необхідних для якісної роботи, що добре оплачується, буде пріоритетом Європейського року навичок, і третій компонент плану буде зосереджений на цьому”, – наголосили в пресслужбі.

Зазначається, що Єврокомісія пропонує заснувати промислові академії Net-Zero для розгортання програм підвищення кваліфікації та перепідготовки в стратегічних галузях. 

  • Відкрита торгівля для стійких ланцюгів поставок

В повідомленні підкреслили, що цей напрямок стосуватиметься глобального співробітництва та сприянню торгівлі для “зеленого” переходу відповідно до принципів чесної конкуренції та відкритої торгівлі. Також буде створено Клуб критичних сировинних матеріалів, щоб об’єднати "споживачів" сировини та країни, багаті на ресурси, для забезпечення глобальної безпеки постачання через конкурентоспроможну та диверсифіковану промислову базу, а також промислові партнерства Clean Tech/Net-Zero. 

В пресслужбі наголосили, що ЄК також захищатиме єдиний ринок від недобросовісної торгівлі в секторі “зелених” технологій і використовуватиме свої інструменти для забезпечення того, щоб іноземні субсидії не спотворювали конкуренцію на єдиному ринку та в секторі “чистих” технологій.

Нагадаємо, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що в ЄС розробляють новий закон про промисловість з нульовими викидами в рамках оновлення промислового плану до цілей "Зеленої угоди".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Єврокомісія планує пом’якшить правила державної допомоги для підтримки “зелених” інвестицій, зокрема завдяки податковим пільгам.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки