Єврокомісія представила нові стандарти “зеленого” водню: екоактивісти виступили проти shutterstock

Єврокомісія представила нові стандарти “зеленого” водню: екоактивісти виступили проти

Катерина Бєлоусова

Європарламент і Європейська Рада матимуть 2 місяці, щоб прийняти або відхилити пропозиції

Єврокомісія опублікувала довгоочікуваний набір правил з більш м’якими вимогами, які визначають, який водень може вважатися “зеленим”.

Екоактивісти розкритикували нові стандарти, адже вони залишають “відкриті двері” для водню, виробленого з викопного палива до 2030 року, повідомляє EURACTIV.

В матеріалі підкреслили, що ключовий принцип полягає в тому, що з 2030 року виробництво водню повинно відповідати додатковому виробництву відновлюваної енергії на погодинній основі. До 2030 року буде застосовуватися щомісячна кореляція. Це допоможе водневій промисловості “злетіти”. 

Автори наголосили, що виробництво водню є енергоємним процесом, який потребує значної кількості електроенергії для живлення водяних електролізерів, які генерують газоподібне паливо. Додатковість гарантує, що електролізери не піднімуть ціни для споживачів електроенергії

Зазначається, що країнам з низьковуглецевою структурою електроенергії, тобто ядерною, дозволено відступати від принципу додатковості. Для цього доведеться продемонструвати еквівалентну кількість ВДЕ через систему угод про закупівлю електроенергії (PPA). Енергія може надходити від існуючих установок відновлюваної енергії, не обов’язково додаткових. Такими країнами є Франція та Швеція.

В матеріалі підкреслили, що міністерство економіки та захисту клімату Німеччини назвало нові правила важливим кроком для нарощування ринку "зеленого" водню. 

Автори зазначили, що воднева галузь також привітала нові правила, хоча і розкритикувала їх бюрократичні та непрактичні вимоги. Існують ризики, що виробництво водневого палива для транспорту буде можливе лише в кількох європейських регіонах.

"План Європейської комісії виробляти так званий "зелений" водень за допомогою електрики з викопного газу або вугільних електростанцій, безперечно, є золотим стандартом грінвошингу", — сказав Домінік Іглтон, старший активіст Global Witness.

Зазначається, що Європарламент і Європейська Рада матимуть 2 місяці, щоб прийняти або відхилити пропозиції.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн уклали меморандум щодо стратегічного партнерства у сфері відновлюваних газів, а саме – водню та біометану. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, адміністрація президента США Джо Байдена та віцепрезидентки Камали Гарріс оголосила про виділення $47 млн на розробку доступних технологій “зеленого” водню.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон