ЄС збирається підготувати "справжній подарунок" путіну, — европейські активісти

ЄС збирається підготувати "справжній подарунок" путіну, — европейські активісти

Валентина Гембарська

Така пропозиція є результатом активного урядового та корпоративного лобіювання

Громадські організації в Європі називають пропозицію включити газ та ядерну енергетику в таксономію ЄС "справжнім подарунком путіну".

Про це в блозі на "Економічній правді" написав експерт з кліматичної та енергетичної політики Української Кліматичної Мережі Олег Савицький. На думку європейських активістів, таким чином ЄС саботує власні зусилля, спрямовані на розрив зв'язків з росією та припинення війни.

"Викопний газ не є ані "зеленим", ані "сталим", оскільки він є одним з основних факторів кліматичної кризи. Йому немає місця в інвестиційній таксономії ЄС. У Європі він уже спричиняє більшу кількість викидів парникових газів, ніж вугілля, і навіть Міжнародне енергетичне агентство заявило, що ми не можемо мати жодних нових інвестицій у будь-яке викопне паливо, включаючи газ, якщо ми хочемо досягти цілей Паризької угоди", — пояснює експерт.

Він зазначив, що пропозиція додаткового Делегованого Акту від Європейської Комісії, що може включити газ до таксономії, є результатом активного урядового та корпоративного лобіювання.

Савицький назвав 10 країн ЄС, які пропагують газ, та були дуже активними у спробах надати цьому викопному паливу зелений ярлик: Болгарія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Греція, Угорщина, Мальта, Польща, Румунія та Словаччина.

"Газ в інвестиційній таксономії ЄС зашкодить шансам обмежити глобальне потепління на рівні 1,5 градуси: нові інвестиції у викопне паливо означатимуть, що Європа та світ не досягнуть колективної мети Паризької угоди щодо 1,5 градусів, зануривши світ у кліматичний хаос. Якщо це рішення пройде, це збільшить залежність Європи від газу, зокрема російського, що є джерелом коштів на озброєння, які будуть використовуватися проти українців. Війна путіна – це війна викопного палива. Правда в тому, що європейські гроші її профінансували. Виступати зараз за споживання більшої кількості газу – це поглиблювати нашу вразливість перед путіним", — підсумував еколог.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у лютому 2022 року Єврокомісія внесла атомну енергетику та природний газ до класифікації екологічно сталих видів діяльності для інвесторів “Зеленої таксономії ЄС”.

Євродепутати погрожують Єврокомісії судовим позовом, якщо її план щодо включення газу та ядерної енергетики у “зелену” таксономію стане законом.

Зокрема, від Європарламенту вимагають накласти вето на таксономію ЄС, що може допомогти росії заробити мільярди євро та отримати частку потенційних інвестицій, а також зашкодить шансам стримати глобальне потепління.

Читайте також
ЄС погодив закон про нульову чисту промисловість
ЄС погодив закон про нульову чисту промисловість

Закон скорочує процесу отримання дозволів до 18 місяців для великих виробничих проєктів та 12 місяців для менших

Попит на газ в ЄС спричинить нові інвестиції у викопне паливо на $223 мільярдів – дослідження
Попит на газ в ЄС спричинить нові інвестиції у викопне паливо на $223 мільярдів – дослідження

Збільшення споживання газу призведе до викидів 6,6 мільярда тонн вуглецю до 2033 року

Експорт біометану дозволить отримати вищу оцінку від Єврокомісії – експерти
Експорт біометану дозволить отримати вищу оцінку від Єврокомісії – експерти

У 2024 році Україна має прийняти закон “Про промислове забруднення”

В Європі заборонили декоративні блискітки
В Європі заборонили декоративні блискітки

Для частини товарів із мікропластиком встановили перехідний період