ЄС збільшить використання ВДЕ до 40% в зв'язку з ростом цін на електроенергію shutterstock

ЄС збільшить використання ВДЕ до 40% в зв'язку з ростом цін на електроенергію

Людмила Гончаренко

Такі зміни необхідні на тлі зростання ціни на газ та електроенергію в Європі

В ЄС вирішили збільшити ціль використання електроенергії з ВДЕ із запланованих у 2030 році 32% до 40%. Основна увага буде зосереджена на тих галузях, де розвиток ВДЕ відбувався повільніше, наприклад, будівництво, промисловість та транспорт.

Про це пише Українська асоціація відновлюваної енергетики на своїй сторінці у Facebook посилаючись на видання Еnvironmentalleader.com

В умовах стрімкого зростання цін на газ і електроенергію в Європі і зважаючи на те, що промисловість насилу справляється з витратами, міністри енергетики і транспорту ЄС зустрілися в Словенії для вирішення проблеми. Рішення полягає в тому, щоб прискорити більш широке використання і розвиток поновлюваних джерел енергії.

Кадрі Сімсон, комісар ЄС з питань енергетики, наголосила на необхідності підвищення енергоефективності та економії використання електроенергії на 9% більше, ніж передбачено поточними планами. В ЄС наголошують на тому, що ВДЕ є найдешевшим джерелом електроенергії.

Витрати країн ЄС на електроенергію зросли втричі у поточному році й наближаються до рекордних показників. Ціни на газ у Європі з січня 2021 року зросли на 250%.

Через рекордно високу ціну на природний газ кілька британських виробників сталі припинили свою діяльність, а компанія з виробництва добрив у Норвегії скорочує виробництво аміаку на 40% (за інформацією CNN). Bloomberg повідомляє, що німецька BASF також не зміг повністю уникнути впливу рекордних цін на електроенергію, попри те, що виробляє 80% власної енергії.

Нагадаємо, що у липні 2021 року ЄС запропонував план сталого розвитку Fit for 55. Це перегляд свого законодавства щодо клімату, енергетики та транспорту з метою скорочення викидів щонайменше на 55% до 2030 року. Крім того, ЄС хоче досягти вуглецевого нейтралітету до 2050 року.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що за останнє десятиліття споживання енергії з ВДЕ в світі збільшилося в три рази, а в Україні компанія Green Cert Ukraine у партнерстві з TÜV Thüringen розробила та впроваджує систему перевірки кількості енергії, спожитої з відновлюваних джерел.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності