ЄС оштрафував Volkswagen і BMW на €875 млн за змову щодо очищення викидів Shutterstock

ЄС оштрафував Volkswagen і BMW на €875 млн за змову щодо очищення викидів

Концерн Daimler, якому належить марка Mercedes, уникнув штрафу, оскільки першим повідомив слідчим про змову

Європейська комісія оштрафувала виробників автомобілів BMW та VW Group, до якої входять Volkswagen, Audi і Porsche, на суму €875,2 млн.

Компанії змовилися не використовувати повною мірою технологію AdBlue, яка дала б їм змогу зменшити показники шкідливих викидів нижче норм ЄС, передає Forbes.

Як зазначається, технологія очищення викидів AdBlue дає змогу видаляти оксид азоту з викидів дизельних двигунів за рахунок упорскування сечовини. Протягом пʼяти років компанії свідомо гальмували її розвиток.

Автогіганти визнали причетність до змови і погодилися врегулювати справу.

Штраф Volkswagen склав €502 млн і був на 45% меншим, ніж той, що передбачався спочатку. За даними ЗМІ, задля зменшення суми покарання автовиробник повідомив подробиці змови.

BMW заплатить €373 млн, отримавши 10% знижки за врегулювання справи.

Водночас повідомляється, що концерн Daimler, якому належить марка Mercedes, уникнув фінансового штрафу у €727 млн, адже першим повідомив слідчим ЄК про змову.

Всі три компанії тепер можуть зіткнутися з судовими позовами від клієнтів про компенсацію. Не виключено, що компанії можуть отримати штрафи в інших країнах, адже антимонопольні органи Китаю, Південної Кореї і Туреччини також розслідують це питання.

Компанія VW заявила, що розгляне можливість оскарження рішення. Це потрібно зробити до середини вересня.

Як відомо, справу проти автовиробників порушили в квітні 2019 року. ЄК заявила, що в період з 2006 по 2014 роки бренди навмисно обмежували чистоту вихлопних газів і вступали в змову, щоб відкласти впровадження більш чистих технологій. У 2015 році спалахнув "дизельний скандал" навколо Volkswagen – тоді компанія визнала, що встановлювала на свої дизельні автомобілі спеціальне програмне забезпечення, яке занижувало дані про викиди. Концерну довелося відкликати для ремонту і навіть викуповувати у власників близько 11 млн автомобілів. Внаслідок "дизельгейту" загальний обсяг збитків Volkswagen досяг €35 млрд.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Франція звинуватила виробників Peugeot, Renault і Volkswagen в заниженні даних про викиди.

Теги: , ,
Читайте також
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей
У жовтні українці придбали 4,5 тисячі електромобілей

З початку 2023 року зареєстрували 28,7 тисячі електромобілей

Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року
Автогігант Porsche вироблятиме нові авто з зеленої сталі з 2026 року

Викиди від зеленої сталі на 95% нижчі, ніж від традиційного виробництва

Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині
Суд призначив покарання водію, який їздив по заповідному озеру на Волині

У 2018 році водій скоїв аналогічне порушення