Євросоюз офіційно вийшов із Енергетичної Хартії shutterstock

Євросоюз офіційно вийшов із Енергетичної Хартії

Ганна Велика

Багато європейських країн вважають, що вона втратила свою актуальність

30 травня міністри енергетики країн ЄС одноголосно проголосували за те, щоб Європейський Союз офіційно вийшов із Договору до Енергетичної Хартії (ДЕХ). При цьому країнам-членам залишили свободу вибору залишитися в ньому у власній якості, але екологи закликають всі без винятку держави у складі ЄС вийти з договору.

Про це повідомляє Euronews.

У квітні Європарламент також проголосував за вихід із Договору переважною більшістю голосів. Нагадаємо, ДЕХ – це міжнародна угода, укладена після Холодної війни для захисту інвестицій у нестабільні колишні комуністичні країни. Але вона стала джерелом суперечок, оскільки дозволяє енергетичним компаніям судитися з країнами, які вживають заходів, що можуть зашкодити їхнім очікуваним прибуткам.

Наприклад, шведська транснаціональна енергетична компанія Vattenfall подала до суду на Німеччину в рамках ДЕХ через поетапну відмову від ядерної енергетики, оскільки це вплинуло на іноземних інвесторів у ядерному секторі. З численними судовими справами також зіткнулася Іспанія, головним чином через зміни в її політиці щодо відновлюваної енергетики. На думку інвесторів, такі зміни порушують ДЕХ, підриваючи їхні інвестиції.

Дев'ять країн-членів оголосили про свій намір вийти з ДЕХ з жовтня 2022 року – це Данія, Франція, Німеччина, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія, Словенія та Іспанія. Тим часом Франція, Німеччина, Люксембург та Польща офіційно повідомили про свій вихід. Великобританія оголосила про свій намір у лютому, а Італія першою вийшла з договору в 2016 році.

“Ми очікуємо, що після того, як ЄС і всі основні країни-члени вийдуть з ДЕХ, решта країн-членів також приймуть рішення про вихід. Мало того, що ДЕХ втрачає свою актуальність, але наявність країн-членів ЄС з різними інвестиційними режимами також важко узгодити з правилами конкуренції ЄС, оскільки це створить нерівні умови для гри", – сказав Пол де Клерк, експерт з питань економічної справедливості в організації “Друзі Землі – Європа” (FoEE).

Нагадаємо, у листопаді 2022 року Єврокомісія просила зняти модернізацію міжнародної угоди Договору до Енергетичної Хартії з порядку денного саміту ДЕХ, посилаючись на несумісність хартії з кліматичними цілями ЄС. Вона визнала, що ДЕХ несумісний з Паризькою кліматичною угодою, має суперечливі положення про врегулювання відносин між інвестором та державою та потребує реформування або скасування.

Читайте також
Європа не готова до подолання кліматичної катастрофи, – Світовий банк
Європа не готова до подолання кліматичної катастрофи, – Світовий банк

Експерти дійшли висновку, що значні кліматичні ризики ЄС вимагають загальносистемної трансформаційної адаптації, яка включає реформування інституцій, законодавчої бази та галузевих стратегій

У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках
У Німеччині дозволили продаж біологічного замінника дизеля на заправках

HVO100 дозволить скоротити парникові викиди на 90% у порівнянні з традиційним дизельним паливом

Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець
Екологічні фонди Європи втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

Зниження призвело до втрати потенційних доходів у розмірі €4,1 млрд

У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена
У Франції під загрозою Олімпіада-2024 через забруднення річки Сена

Лише один з 14 зразків води показав, що річка безпечна для купання