ЄС може ввести більш жорсткі правила віднесення деревини до біомаси shutterstock

ЄС може ввести більш жорсткі правила віднесення деревини до біомаси

Олекса Франко

Поточна редакція документа може змінитися до публікації 14 липня

Європейська комісія розглядає питання посилення правил віднесення деяких видів деревини до біомаси, яку можна спалювати як "зелене" паливо.

Згідно з проєктом документа, який видання Reuters опублікувало 16 червня, Єврокомісія запропонує посилити свої "критерії стійкості", за якими різні види біомаси, зокрема виготовлені з деревних або органічних відходів паливні пелети, вважаються відновлюваною енергією.

Мета документа — захистити делікатні екосистеми, такі як старовинні ліси, й убезпечити деревину, придатну для інших цілей, наприклад для виготовлення меблів, від того, щоб вона потрапила як пелет або тріска, спалена для отримання енергії біомаси.

Проєкт Єврокомісії вимагатиме електростанцій та теплових установок, що працюють на біомасі, потужністю 5 мегаватів (МВт) або вище. Нині установки з біомаси потужністю менш як 20 МВт звільнені від цих вимог.

Наголошується, що з біомаси в ЄС виробляють дві третини відновлювальної енергії, що значно більше, ніж завдяки сонячним панелям і вітропаркам.

Однак проти виступили екоактивісти, які заявили, що такий проєкт пропозиції не зможе захистити ліси.

Що передбачає проєкт:

  • установки, що працюють на біомасі, вважатимуться відновлюваними, якщо вони виробляють на 70% менше викидів, ніж викопне паливо. Поки що це стосується тільки установок, які запрацювали цього року;
  • національні схеми підтримки, що сприяють використанню енергії з біомаси, повинні дотримуватися "каскадного принципу", згідно з яким деревина повинна спалюватися лише в разі крайньої інстанції;
  • встановлення більш жорстких цілей ЄС щодо розширення відновлюваної енергетики.

Поточна редакція документа може змінитися до публікації 14 липня як частина пакету політик щодо скорочення викидів в ЄС на 55% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року.

Нагадаємо, що в парламент подали законопроєкт №5464 "Про альтернативні види палива", що передбачає розвиток виробництва біометану.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха розповів, як біометан може замінити Україні природний газ.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності