ЄС чекає від України у 2024 році ухвалення нового законопроєкту про екоконтроль shutterstock

ЄС чекає від України у 2024 році ухвалення нового законопроєкту про екоконтроль

Єлизавета Волкотруб

Захист навколишнього середовища – це одна з основних функцій держави

Єврокомісія вже у 2024 році чекає від України ухвалення законопроєкту №3091 “Про державний екологічний контроль”, повідомляє Громадська Організація Save Dnipro у Telegram.

У робочих версіях законопроєкту №3091 зазначається, що єдиним органом екологічного контролю буде оновлена Державна Екологічна Інспекція, яка отримає додаткові повноваження. Також передбачається збільшення відповідальності за порушення екологічного законодавства.

За словами представників організації, Україна успадкувала систему, де одразу кілька відомств контролювали дотримання екологічного законодавства. Це створило додатковий тиск на бізнес та відкрило двері для корупції, і поява великого олігархічного бізнесу призвела до неконтрольованого забруднення довкілля.

"Невтішний стан справ бачимо не тільки ми, а й наші європейські партнери. У звіті Єврокомісії вказано, що від України вже у 2024 році чекають на ухвалення нового закону про екоконтроль", – наголошують у Save Dnipro.

Як повідомляла Екополітика раніше, Верховна Рада у лютому 2021 відправила на доопрацювання в Комітет законопроєкт №3091 "Про реформу державного екологічного контролю".

У липні 2021 Верховна Рада України на позачерговому засіданні ухвалила в першому читанні законопроєкт № 3091 "Про державний екологічний контроль", який, зокрема, ліквідовує Держекоінспекцію і передбачає створення нового органу екоконтролю.

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року. Державна екологічна інспекція розробила проєкт розпорядження Кабінету міністрів щодо Стратегії реформування системи державного екоконтролю та плану її реалізації на 2024-2026 роки та оголосила про початок її громадського обговорення.

Читайте також
Законопроєкт “Про Державний екологічний контроль" розблоковано, – Маріковський
Законопроєкт “Про Державний екологічний контроль" розблоковано, – Маріковський

Групі експертів надали таблицю для ознайомлення

Реформа Держекоінспекції залишається незавершеною, – ПАЕУ
Реформа Держекоінспекції залишається незавершеною, – ПАЕУ

Надані ПАЕУ пропозиції, не дивлячись на публічні обіцянки посадовців, не враховані

32 підприємства-водокористувача не пустили на перевірку екоінспекторів
32 підприємства-водокористувача не пустили на перевірку екоінспекторів

Після ухвалення законопроєкту №3091 недопуск інспекторів до перевірки обійдеться власникам у майже 2 мільйона.