В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю shutterstock

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Катерина Бєлоусова

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Державна екологічна інспекція розробила проєкт розпорядження Кабінету міністрів щодо Стратегії реформування системи державного екоконтролю та плану її реалізації на 2024-2026 роки та оголосила про початок її громадського обговорення.

Документ покликаний сформувати та реалізувати політику державного екоконтролю на середньостроковий період, повідомляє Держекоінспекція.

Зазначається, що реформа допоможе створити систему держекоконтролю, яка забезпечить:

  • захист довкілля та запобігатиме погіршенню його стану;
  • фіксацію та визначення шкоди довкіллю і притягнення за це до відповідальності, зокрема внаслідок збройної агресії росії.

У пояснювальній записці підкреслили, що Стратегія враховує політики у ЄС, інших міжнародних організацій, а також національні потреби та пріоритети, зокрема щодо зеленого відновлення. Її впроваджуватимуть у два етапи протягом 2024-2026 та 2027–2028 років.

Досягнення цілей Стратегії оцінюватимуть за результатами виконання трирічних планів та щорічних звітів. На основі оцінки сформують пропозиції з подальшої реалізації реформи.

У пресслужбі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів наголосили, що для втілення в життя пункту 8 Формули Миру “Екологічна безпека та збереження живої природи” президента України Володимира Зеленського необхідна реформа держекоконтролю. Окрім того, реформа допоможе створити систему екоконтролю європейського зразка.

Нова система державного екологічного контролю передбачає:

  • моніторинг та збереження природних екосистем для попередження шкоди, а не очікування скарг та заяв і точковий візит на підприємство. Служби патрулювання та оперативного реагування працюватимуть цілодобово;
  • зменшення території контролю на одного екоінспектора – наразі фахівець відповідає за 447 м2 території, а після реформи вона зменшиться до 75,5 м2;
  • зміна підходів до фінансування, кадрової політики та зміцнення матеріально технічної бази;
  • прозорість заходів контролю та відкритість інформації завдяки застосунку “ЕкоЗагроза”, який стане основним інструментом роботи екоінспекторів для фото та відеофіксації правопорушень і збору доказової бази. 

“Щоб збільшити спектр вимірювань та точність досліджень, у планах із залученням міжнародної допомоги створити 12 сучасних вимірювальних лабораторій на зразок європейських”, – розповіли у пресслужбі.

Зауваження та пропозиції до документа приймають протягом місяця, тобто до 6 квітня. Їх можна надсилати на поштову адресу: Новопечерський провулок, 3, корпус 2, м. Київ, 01042, (044)521-20-33 та електронну адресу: info@dei.gov.ua.

Як відомо, законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” зареєстрували ще у 2020 році і з 2021-го він очікує на друге читання.

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що реформа Державної екологічної інспекції  – один із пріоритетів на 2024 рік.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, як розгорталася реформа Державної екологічної інспекції.

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів

Міндовкілля неспроможне виправити кризу екоконтролю – PAEW
Міндовкілля неспроможне виправити кризу екоконтролю – PAEW

Держекоінспекцію варто перетворити на екологічне агенство