ЄС буде вимірювати прогрес у досягненні цілей “Зеленої” угоди shutterstock

ЄС буде вимірювати прогрес у досягненні цілей “Зеленої” угоди

Катерина Бєлоусова

Моніторинг допоможе проводити узгоджену політику в рамках Європейської “зеленої” угоди

Єврокомісія (ЄК) представила список головних індикаторів для моніторингу прогресу в досягненні цілей у сфері охорони довкілля та клімату до 2030 року, а також довгострокового бачення до 2050 року. 

Це має забезпечити повернення до життя та роботи в межах можливостей планети, повідомляє Єврокомісія.

Нова структура моніторингу в рамках 8-ї Програми дій з навколишнього середовища спрямована на сприяння прозорості та інформування європейців про вплив кліматичної та екологічної політики ЄС.

Індикатори будуть відображати прогрес у напрямку екологічного добробуту, включаючи економічні та соціальні аспекти. Таким чином, вони можуть прокласти шлях для вимірювання здоров’я економік і суспільств на основі добробуту, а не тільки ВВП.

"Ми маємо дуже амбітні екологічні та кліматичні цілі, які допоможуть нам забезпечити справедливий “зелений” перехід, який потрібен Європі та світу. Але те, що ви не можете виміряти, ви не можете керувати. Щоб триматися на шляху, нам потрібно уважно стежити за тим, чи досягаємо ми своїх цілей. Ці показники допомагають нам у цьому", – сказав  виконавчий віце-президент Франс Тіммерманс, який відповідальний за Європейську “зелену” угоду.

"Ці головні показники допоможуть нам проводити узгоджену політику в рамках Європейської “зеленої” угоди, проливаючи світло на тенденції та сприяючи обґрунтованому обговоренню між політиками щодо того, де потрібні подальші зусилля", – зазначив комісар з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс.

Основні показники відповідають структурі 8-ї Програми дій з охорони навколишнього середовища, заснованої на “зеленій” угоді , і включають 2-3 найбільш важливих для політики та статистично надійних показників для кожної з тематичних пріоритетних цілей до 2030 року. 

Вони охоплюють: 

  • пом’якшення клімату; 
  • адаптацію до клімату; 
  • циркулярну економіку; 
  • нульове забруднення;
  • біорізноманіття.

Окрім того, є п’ять індикаторів для вимірювання прогресу в подоланні основних навантажень на навколишнє середовище та клімат. Індикатори також охоплюватимуть перехід у найближчі роки, до сталості в енергетиці, промисловості, мобільності та харчуванні.

Основні показники моніторингу прогресу охоплюють стале фінансування, принцип "забруднювач платить" і поступове скасування екологічно шкідливих субсидій.

Останній розділ системи моніторингу включає системні показники, які будуть фіксувати прогрес у досягненні трьох вимірів екологічного благополуччя, а також охоплювати економічні та соціальні аспекти поза охороною природи.

В матеріалі підкреслили, що Єврокомісія щорічно звітуватиме про досягнутий прогрес на основі аналізу, проведеного Європейським агентством з навколишнього середовища з 2023 року. Також ЄК проведе дві поглиблені оцінки – проміжний огляд у 2024 році та остаточну оцінку у 2029 році.

“Єврокомісія продовжуватиме сприяти узгодженості між головними показниками 8-ї Програми дій з охорони довкілля та іншими наскрізними інструментами моніторингу, такими як Європейський семестр та моніторинг ЄС за Цілями сталого розвитку ООН”, – зазначили в матеріалі.

Ця Програма набула чинності 2 травня 2022 року та містить зобов’язання ЄК представити систему моніторингу на основі обмеженої кількості основних показників. 

Нагадаємо, в ЄС розпочалися переговори щодо перегляду основного європейського інструменту скорочення викидів – схему торгівлі викидами (ETS).

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в ЄС розробили методику для оцінки інтенсивності викидів у металургії.

Читайте також
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу