Хабарі та відсторонення від посад: ТОП корупційних "зашкварів" 2021 року

Хабарі та відсторонення від посад: ТОП корупційних "зашкварів" 2021 року

Олена Бережнюк

На корупції "погоріли" чиновники нацпарків, ОДА та ДЕІ

Щоб зрозуміти, чому в Україні така плачевна ситуація з охороною довкілля – достатньо лишень прочитати новини прокуратури, НАБУ чи ДБР. З них яскраво видно, чим часом займаються наші екологічні чиновники замість виконання своїх посадових обов’язків. Ми в ЕкоПолітиці увесь рік моніторили для вас інформацію про корупцію в сфері охорони довкілля та регулярно висвітлювали її у стрічці. А до кінця року підготували ТОП-5 корупційних "зашкварів" екочиновників, про які варто пам’ятати.

  1. Керівник Азово-Сиваського національного природного парку Олег Бандурин

За даними слідства, чиновник за гроші дозволяв туристам "відхилятися" від маршрутів у заповідній зоні. Окрім офіційних платежів за екскурсії на авто островом Бірючий, посадовець систематично брав із туристів додаткові кошти за те, щоб вони "вільно" пересувалися заповідною територією. 26 серпня його затримали під час одержання чергової частини хабаря (6 000 гривень) безпосередньо у службовому кабінеті.

  1. Чиновники Луганської ОДА

У жовтні слідчі висунули звинувачення проти колишнього начальника одного з управлінь Луганської обласної державної адміністрації та ексгендиректора державного геологічного підприємства. Їх звинуватили у завданні збитків бюджету на 900 тис. грн. За даними слідства, чиновники організували схему розкрадання коштів під час реалізації Регіональної програми з охорони навколишнього природного середовища Луганської області. Користуючись своїм службовим становищем, у 2018 році вони забезпечили укладання договорів на моніторинг підземних вод області, виконання заходів з їхньої охорони та ліквідації джерел забруднення. Щоб реалізувати схему, внесли недостовірні відомості до актів виконаних робіт та заволоділи бюджетними коштами обласного фонду навколишнього природнього середовища. Фактично природоохоронні заходи, передбачені Регіональною програмою, підрядником проведено не у повному обсязі, а їхня вартість умисно завищена – повідомили у прокуратурі.

3. Керівник ДЕІ Дніпропетровщини Дмитро Шибко

Скандал довкола керівника Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області Дмитра Шибка розгорівся завдяки місцевим активістам проєкту SaveDnipro. Вони з’ясували, що чиновник, ймовірно, незаконно заволодів землею у місцевому парку Дніпра. За даними розслідувачів, керівник фірми "ВКФ Найс", що нібито належить близькому оточенню Шибка, став засновником іншої фірми ТОВ "Френдлі", яка отримала  майже три гектари землі, що знаходяться, по факту, просто у парку "Дружба", що у Дніпрі. До слова, фірма "Френдлі" зареєстрована за місцем проживання дружини Дмитра Шибка.

Раніше, у 2019-му Шибка вже затримували на хабарі та навіть звільняли, але згодом його відновивили на посаді.

2.  Керівники "Конча-Заспи" та Голосіївського парку

У травні на отриманні неправомірної вигоди у вигляді хабаря спіймали керівників одразу двох парків – комунального підприємства "Лісопаркове господарство "Конча-Заспа" комунального об'єднання "Київзеленбуд" і Національного природного парку "Голосіївський". За даними слідства, керівник КП "Лісопаркове господарство "Конча-Заспа" вимагав та отримав від підприємця неправомірну вигоду за погодження облаштування мотузкового парку на балансових територіях комунального підприємства. Таку "послугу" посадовець оцінив у $4 тис. Зі свого боку, посадовець НПП "Голосіївський" вимагав та одержав від цього ж підприємця ще 54 тисячі гривень за прискорення укладання договору для здійснення цієї діяльності.

  1. Екс-очільник ДЕІ Андрій Мальований

За даними НАБУ, Андрій Мальований є одним з підозрюваних у справі щодо розкрадання коштів "Київзеленбуду". У 2016-2019 роках він обіймав посаду виконувача обов’язків начальника Управління екології і природних ресурсів КМДА. За даними слідства саме в цей період (у 2016 – 2018) КО "Київзеленбуд" оголосило та провело тендери на закупівлю спеціальної техніки для утримання зелених насаджень районів столиці. Організатором корупційної схеми слідство вважає колишнього позаштатного радника генерального директора КО "Київзеленбуд". За попередньою змовою із іншими посадовцями та приватним підприємцем вони фактично забезпечили перемогу у тендерах трьох наперед визначених компаній, які поставили техніку КО "Київзеленбуд" за завищеними цінами. За даними слідства, внаслідок схеми компанії нанесли шкоди на 116 млн грн.

Та "Київзеленбудом" все не обмежилося. Під час перебування на посаді голови ДЕІ Мальований також отримував закиди щодо корупції. Зокрема, з проханням звільнити Мальованого до президента Володимира Зеленського звернулася голова ГО "Екологічний патруль" Тетяна Лампіка. За її інформацією, Мальований за хабарі нібито призначав регіональних начальників екоінспекції в обхід конкурсу.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів