Ґрета Тунберґ знялася для Vogue та звинуватила світ моди в забрудненні довкілля Shutterstock

Ґрета Тунберґ знялася для Vogue та звинуватила світ моди в забрудненні довкілля

Олена Яценьо

Екоактивістка розкритикувала "швидку моду" та грінвошинг фешн-брендів

Вісімнадцятирічна шведська екоактивістка Ґрета Тунберґ стала героїнею першого номера глянцю Vogue Scandinavia, де в інтерв'ю принагідно розкритикувала модну індустрію через "величезний" вплив на погіршення процесу змін клімату.

Знімки екоактивістки опубліковано на сайті журналу моди.

На них вона позує разом зі своїм ісландським конем по кличці Стренгур. Фотографії зробили Ірис і Маттіас Александров Клум — шведсько-іспанський дует фотографів.

В інтерв’ю журналу Тунберґ сказала, що фешн-бренди мають взяти на себе частину відповідальності за те, як їхня продукція впливає на довкілля.

Водночас у Twitter екоактивістка звинуватила деякі бренди у "грінвошингу" — "зеленому піарі", завдяки якому компанії намагаються показати свою продукцію та виробництво екологічним.

Вона також розкритикувала "швидку моду".

"Індустрія моди має величезний вплив на кліматичну й екологічну катастрофу, не кажучи вже про її згубний вплив на велику кількість робітників і спільнот, яких експлуатують у всьому світі, щоб люди могли насолоджуватися швидкою модою, яку багато хто вважає одноразовою", — вважає Тунберґ.

Окрім того, дівчина розповіла, що востаннє купувала одяг три роки тому, однак це був секонд-хенд. Нині ж, за її словами, вона позичає одяг у знайомих.

“Ґрета Тунберґ стала голосом покоління. Вона одна з найбільш впізнаваних активісток у світі. З огляду на нашу любов до природи ми не могли придумати нікого більш слушного для дебютної обкладинки Vogue Scandinavia”, — зазначив Том Паттінсон, автор матеріалу.

Як писала ЕкоПолітика раніше, Ґрета Тунберґ оцінила роботу адміністрації президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена, назвавши її дії щодо боротьби з кліматичною кризою недостатніми.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років