Green Deal може стати основою післявоєнного розвитку України – міністр екології shutterstock

Green Deal може стати основою післявоєнного розвитку України – міністр екології

Катерина Бєлоусова

Україна вже робить кроки залучення необхідних інвестиції

Європейський “зелений” курс може стати основою післявоєнного “зеленого” розвитку України та вирішити ті проблеми, які постали після 24 лютого 2022 року.

Про це заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в ефірі телемарафону “Єдині Новини”, підкресливши, що на вищому політичному рівні є чітке розуміння, що відбудова має бути “зеленою” та з використанням найкращих доступних технологій. 

Він наголосив на важливості того, щоб зруйновані будинки, школи, інший соціальний об'єкт будуть відновлені за новими стандартами, зокрема сучасними енергоощадними технологіями.

Стрілець підкреслив, що від розвитку відновлювальної енергетики залежить енергетична безпека як України, так і всього Європейського континенту. 

“Ми вже сьогодні робимо кроки задля того, щоб залучати інвестиції в такі проєкти”, – сказав він.

Так у 2022 році на конференції в Лугано Україна підписала угоду зі Швейцарією про залучення інвестицій в українські кліматичні проєкти “зеленого” відновлення. Окрім того, на Кліматичному саміті COP27 підписали відповідну декларацію і з Японією. Тривають перемовини й з іншими міжнародними партнерами.

Стрілець також звернув увагу на проблеми “зеленого” відновлення промисловості. 

За даними Київської Школи Економіки, від початку війни в Україні пошкоджено або зруйновано щонайменше 412 підприємств, з яких 64 — це великі та середні підприємства. Але ця цифра може бути значно більшою.

“Ми розуміємо, що повинні зробити неабиякі зусилля для того, щоб отримати фінансові інструменти для відновлення нашої економічної стійкості. І це відновлення важливо проводити за технологіями, які будуть менше шкодити довкіллю”, – підкреслив міністр.

Він також пояснив, що Україна веде переговори з іншими країнами для залучення необхідних коштів для “зеленої” відбудови.

“Для нас важливим викликом є прийняття відповідного законодавства і запровадження в Україні системи торгівлі викидами, її синхронізація з тими країнами які укладуть з Україною угоди”, – розповів Стрілець.

Він також зазначив, що наразі Міндовкілля спільно з депутатами Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування доопрацьовують законопроєкт №6004-д щодо контролю промислового забруднення. Документ запровадить рамки тих найкращих доступних технологій за якими має відбуватися екомодернізація і відбудова підприємств. Це також дозволить залучити міжнародні гранти та міжнародну технічну допомогу.

Стрілець підкреслив, що уряд Німеччини вже виділив кошти на екомодернізацію українських підприємств. У рамках програми передбачено співфінансування декількох проєктів на €2 млн для впровадження найкращих доступних технологій та методів управління (НДТМ) та зменшення промислових викидів.

Він висловив впевненість, що досвід реалізації цієї програми стане якісним початком для співпраці з іншими європейськими партнерами.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент України Володимир Зеленський заявив, що під час післявоєнної відбудови робитиметься акцент на реалізації "зелених" проєктів, а Україна готова стати одним із європейських хабів сучасної "зеленої" енергетики.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%