“Гарпок” підготував законодавчу базу для експорту “зеленої” енергії shutterstock

“Гарпок” підготував законодавчу базу для експорту “зеленої” енергії

Катерина Бєлоусова

Вкрай важливим є початок функціонування гарантій походження електроенергії

В Україні ДП "Гарантований покупець" розробило законопроєкт для отримання права експортувати "зелену" електроенергію та розробляє підзаконні нормативно-правові акти для здійснення експортних операцій.

“Гарпок” закликали всіх представників сектору ВДЕ активно допомогти у просуванні питання експорту, повідомляє ЕнергоБізнес.

“Гарпок” подав зміни до профільного закону України в частині надання прямого права гарантованому покупцю експортувати електроенергію. Також йде розробка пропозиції до уряду щодо затвердження порядку вибору контрагентів та визначення ціни при проведенні експортних операцій.

"Ми пропонуємо платформи "ProZorro.Продажі" або електронну систему публічних закупівель ProZorro, але суть не в платформі, а в наявності чітко визначеного алгоритму вибору контрагента і ціни", – повідомили в пресцентрі “Гарпоку”.

В матеріалі зазначили, що отримання дозволу від Кабміну для торгівлі на платформі ProZorro мало б позитивні наслідки.

Також підприємство вважало б позитивним кроком отримати дозвіл. “Гарпок" розробляє пропозиції до внесення змін у ліцензійні умови, які будуть надані НКРЕКП, для експорту саме "зеленої" електроенергії.

"На останньому етапі ми направимо ОСП "НЕК "Укренерго" лист з пропозицією придбати доступ до перетину для експорту електроенергії", – додали в пресцентрі.

Голова "Української асоціації відновлюваної енергетики" Олександр Козакевич зазначив, що УАВЕ вітає прагнення “Гарантованого покупця” якнайшвидше розпочати експорт електроенергії з ВДЕ в країни Європи. Однак вкрай важливим є початок функціонування гарантій походження електроенергії та збереження конкурентного доступу до міждержавного перетину.

"Необхідно якнайшвидше запровадити механізм гарантій походження електроенергії, щоб європейські споживачі мали чітке підтвердження, що придбана в Україні електроенергія вироблена з відновлюваних джерел. Тоді ми побачимо попит на справжню "зелену" електроенергію. Ба більше, продаж її в країнах ЄС зменшить внутрішні витрати в середині країни", – прокоментував він.

Козакевич додав, що експорт електроенергії, зокрема "зеленої", має відбуватися на конкурентних засадах.

"Ми маємо зберегти конкурентний, ліберальний порядок проведення аукціонів на доступ до міждержавного перетину, який зараз успішно працює на майданчику "Укренерго"”, – зазначив він.

Нагадаємо, Держенергоефективності розробляє законодавство та єдину платформу для реєстрів гарантій походження усіх видів енергії з ВДЕ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна офіційно приєдналася до Міжнародного енергетичного агентства.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності