Франківські екоактивісти відкрили першу в місті сортувальну станцію. Фото та відео galka.if.ua

Франківські екоактивісти відкрили першу в місті сортувальну станцію. Фото та відео

Олена Яценьо

Пункт прийому вторсировини розташований на вул. Січових Стрільців, 46А

З 1 жовтня в Івано-Франківську запрацювала перша в місті сортувальна станція вторинної сировини.

Ініціаторами відкриття сміттєсортувальної станції стали учасники громадської організації SortSmart, йдеться в сюжеті "Суспільного".

Які відходи можна здати в пункті прийому вторсировини

Волонтери розповіли, що прийматимуть на перероблення не всі тверді побутові відходи. Здати можна буде пластик, папір, тетрапак, скло та метал (побутові металеві пакування, від напоїв і консервів, але не металобрухт).

Вторсировину потрібно приносити чистою, без залишків органіки.

На станції працюють два консультанти, які розповідають, як правильно сортувати сміття, у який із контейнерів покласти чисту сировину. Тож якщо хтось вагається, чи можна здавати певний вид вторсировини, на станції консультанти допоможуть це з’ясувати.

За словами учасниці ГО "SortSmart" Мар’яни Галич, мета проєкту — навчити, як правильно сортувати, а відтак популяризувати сортування серед жителів громади.

"Пластик потрібно стиснути для того, аби зменшити його місце в коробках, в які ми збираємо. І він в стиснутому вигляді переробляється. Є вид пластику, який не переробляється, тому ми радимо його не використовувати. Крім того, ми не приймаємо листовий пластик. Він переробляється, але в нас в Україні труднощі з цим. Також — поліетиленові пакети. Етикетка з шоколадки – це пластик і піддається переробці, але ми не маємо змоги його наразі приймати. Тому листовий ми взагалі не приймаємо", – розповіла волонтерка.

Співзасновниця "SortSmart" Марія Федорук зазначила, що нині проєкт співпрацює з 15 сміттєпереробними підприємствами, на які й відправлятимуть відсортовану вторсировину.

Де в Івано-Франківську сортують відходи

Громадська сортувальна станція розташована за адресою: вул. Січових Стрільців, 46А. Можна зайти у двір із Січових Стрільців (біля жіночої консультації) або з Коновальця (одразу після першого будинку повернути у двір). Станція розташована в гаражі поблизу музичного училища імені Дениса Січинського.

Побутові відходи прийматимуть щовівторка й щочетверга з 12:00 до 18:00.

Як писала ЕкоПолітика, голова SortSmart Марія Федорук розповіла, що сортувальну станцію планували відкрити ще 2020 року. Активісти отримали грант від Urban Space 100 на суму 52 тисячі гривень. Однак завадив карантин.

Читайте також
У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото
У Києві в НУБІПі встановили автомат для прийому пластикових пляшок. Фото

Зібрану вторсировину відправлятимуть на переробку, а гроші – на благодійність

Куди у Хмельницькому здати лампи, батарейки та ліки: адреси та графік
Куди у Хмельницькому здати лампи, батарейки та ліки: адреси та графік

Це сміття не можна викидати в загальний контейнер, адже воно вкрай негативно впливає на довкілля

У селі на Сумщині відкрили благодійну станцію сортування сміття
У селі на Сумщині відкрили благодійну станцію сортування сміття

Станція знаходиться на вул. Довженка, 1 біля магазину "Берізка"