Франція заборонить викидувати низку речей: що увійшло в список shutterstock

Франція заборонить викидувати низку речей: що увійшло в список

Катерина Бєлоусова

Штраф за порушення становитиме до 15 тисяч євро

З 1 січня 2022 року у Франції набуває чинності заборона на утилізацію одягу, взуття, меблів, книг та інших нехарчових товарів. На ці товари тепер розповсюджується режим "розширеної відповідальності виробника" (REP).

Це один із заходів закону проти марнотратного споживання (anti-gaspillage), адже непродані товари не є сміттям, передає rfi.fr.

Тепер вироби з тканини, взуття, електроприлади, пристрої для приготування та зберігання їжі, меблі та інші предмети домашнього побуту, батарейки, чорнильні картриджі, засоби гігієни, книги та канцелярські товари виробники не зможуть спалювати або відправляти на звалища. Новий закон заохочує насамперед відправлення речей благодійним асоціаціям та їх переробку.

Франція стала першою країною світу, де законодавчо закріпили таку заборону, зазначають в уряді. Якщо інспектори виявлять порушення, підприємствам загрожує штраф 15 тисяч євро.

Щорічно середня частка непроданих товарів становить 3% від бізнес-оборотів, а це близько 4 млрд. євро. Експерти пов'язують це з надвиробництвом та маркетинговим старінням.

Понад 40% із цих товарів іде у стокові центри, близько 20% – на благодійність, приблизно 3% – ремонтують і знову виставляють на продаж.

Проте 7% непроданих предметів спалюють або відвозять на звалища. А це близько 300 мільйонів євро на рік. У міністерстві екологічного переходу називають це соціальною та екологічною аберацією.

“У спільній "горі" непроданих товарів зростає частка речей, які повертають після онлайн-покупок. За даними фахівців, майже третина продажів в інтернет-магазинах — це імпульсивні покупки, про які невдовзі нерідко жалкують, – сказано у матеріалі, – Ряд марок одягу запустили ініціативи з переробки”.

Заборона на утилізацію решти непроданих нехарчових товарів набуде чинності з 2024 року.

У Франції з 2016 року існує закон проти викидання їжі (gaspillage alimentaire). Так, французьким магазинам заборонено навмисно псувати непродані, але їстівні харчові продукти. Адже раніше підприємці хлорували непродану їжу жолевою водою, перетворюючи потенційно їстівні товари на відхід, що викликало різку критику.

Тепер великі французькі супермаркети повинні жертвувати свої придатні для споживання залишки на благодійність, що помітно збільшило кількість їжі для нужденних.

Також до 2025 року супермаркети та ресторани мають скоротити харчові відходи на 50% порівняно з рівнем 2015 року, у сфері виробництва та споживання — на 50% до 2030 року порівняно з 2015-м.

“Французький закон про боротьбу з марнотратним споживанням та економіку замкнутого циклу був оприлюднений у лютому 2020 року. Це пакет різноманітних заходів, покликаний прискорити зміну моделей виробництва та споживання з метою скорочення відходів, збереження природних ресурсів, захисту біорізноманіття та клімату. Його ухвалили на виконання Хартії Франції про навколишнє середовище 2004 року”, – повідомляє rfi.fr.

Також Франція вирішила боротися із запланованим старінням. З 2024 року на деяких товарах (наприклад, електроприладах) виробник повинен буде вказувати "індекс довговічності". Окремо прописані заходи, що заохочують ремонт та заміну запчастин.

Нагадаємо, у ЄС змусили виробників ремонтувати техніку упродовж 10 років.

Читайте також
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту

У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день
У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день

46% відходів людства можна переробити, однак фактично цей показник сягає 16%