Financial Time розкрило рецепт "озеленення" металургії shutterstock

Financial Time розкрило рецепт "озеленення" металургії

Усі способи дуже дорогі та можуть зробити "зелену" сталь нішевим продуктом

Експерти американського бізнес-видання Financial Time розповіли про три шляхи, як можна зробити виробництво сталі більш екологічним.

Про це сказано в матеріалі видання. За даними Всесвітньої асоціації сталі, на сектор припадає 7-9% усіх прямих викидів, а це орієнтовно загальний річний обсяг викидів Індії.

"Оскільки проблема зміни клімату піднімається в глобальному політичному порядку денному, а уряди багатьох країн ставлять перед собою амбітні цілі в галузі охорони навколишнього середовища, постійно йде гонитва за розробкою низьковуглецевих версій цього міцного та універсального матеріалу", - сказано у статті.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, для досягнення глобальних кліматичних і енергетичних цілей викиди сталеливарної промисловості повинні скоротитися як мінімум наполовину до середини століття, після чого почнеться зниження до нуля.

Деякі з найбільших світових виробників сталі, зокрема ArcelorMittal, Thyssenkrupp і китайська Baowu Group, знаходяться на різних етапах перетворення лабораторних концепцій у промислову реальність. Деякі навіть оголосили цілі по нульових викидах.

Партнер консалтингової та інвестиційної компанії у сфері сталого розвитку Systemiq Фаустин Деласалле каже, що рівень технічного розвитку подає надію.

"Ми ще не досягли точки готовності ринку, але він розвивається відносно швидко, і ми можемо очікувати першу хвилю практично нульових виробничих майданчиків до 2030 року", - заявив він.

Три шляхи як отримати "зелену" сталь:

  • Заміна основного енергетичного ресурсу (вугілля, газу, електроенергії) на водень, що дасть нульові викиди СО2, а водяна пара - єдиний побічний продукт. Перший пілот – компанія SSAB, на  півночі Швеції.
  • Збільшення обладнання для уловлення відпрацьованого газу на підприємствах, очисні установки, "біовугілля" тощо.
  • Інновації у виробництво самої сталі. До прикладу, американський стартап Boston Metals, який отримав підтримку Білла Гейтса, розробив технологію виготовлення сталі без викидів за допомогою електроенергії. Цей спосіб подібний до виробництва алюмінію, де струм пропускається через комірку. Цей спосіб отримав назву "суп з розплавлених оксидів".

Водночас, відзначається, що всі перераховані вище методи влетять металургам в копієчку. Зокрема, шведи порахували, що використання водню призведе до здорожчення кінцевої продукції на 20-30%. Недешевим є й установка обладнання для зменшення викидів СО2.

"Серед перешкод - необхідний рівень інвестицій, який може обчислюватися сотнями мільярдів доларів, що непросто для бізнесу, який страждає від хронічного надлишку пропозиції і нестійких коливань прибутковості", - пояснюється у статті.

Наприклад, ArcelorMittal в Бельгії витратив 165 млн євро на обладнання для уловлювання відпрацьованих газів. Звичайно, це пом’якшило проблему, але не дало повного вирішення.

Технологія Boston Metals є вигідна тоді, коли витрати на електроенергію складають до 35 дол/МВт-год. Експерти FT підсумовують, що без спеціальних державних програм підтримки "зелена" сталь може стати нішовим продуктом.

Як повідомляла ЕкоПолітика, компанія Nestle вдвічі зменшить обсяг викидів парникових газів від своєї діяльності до 2030 року, а до 2050 року планує досягти нульового рівня викидів.

Зокрема, за п’ять років група "Метінвест" спрямувала в екологічну модернізацію двох розташованих у Маріуполі металургійних комбінатів – імені Ілліча та "Азовсталі" – 8,84 млрд грн.

Читайте також
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу
В ЄС виробники сталі знайшли спосіб уникнути прийдешньої кризи від зеленого переходу

Через будівництво DRI-заводу вартість тонни сталі підвищиться приблизно на €50

Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року
Китай планує розширити СТВ на металургію до 2025 року

У Китаї металургійна промисловість уже включена в 6 із 8 регіональних вуглецевих ринків

Австралія може стати новим осередком зеленої металургії
Австралія може стати новим осередком зеленої металургії

Для виробництва однієї тонни зеленої сталі потрібно 3,6 МВт-год електроенергії

Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії
Близький Схід та Північна Африка можуть стати новим лідером зеленої металургії

MENA може стати світовим лідером з експорту екологічно чистого чавуну