"Метінвест" вклав майже 9 млрд грн в екопроєкти Маріуполя Метінвест

"Метінвест" вклав майже 9 млрд грн в екопроєкти Маріуполя

Після введення в експлуатацію всіх нових фільтрів викиди пилу на аглофабриці комбінату знизяться на 90%, сірки – на 46%

За п’ять років група "Метінвест" спрямувала в екологічну модернізацію двох розташованих у Маріуполі металургійних комбінатів – імені Ілліча та "Азовсталі" – 8,84 млрд грн.

Про те, як розподілили інвестиції та підсумки роботи останніх п’яти років, у середу, 10 лютого, розповіли у пресслужбі гірничо-металургійної компанії.

Зазначається, що за 2016-2020 рр. у низці підрозділів підприємств модернізували промислові агрегати, встановивши ефективні очисні системи. Завдяки цьому викиди від них тепер не перевищують гранично допустимих значень.

Водночас працювати над зниженням викидів і підвищенням екологічності виробництв на меткомбінаті імені Ілліча та "Азовсталі" продовжили навіть під час економічної кризи і просідання металургії в світі, наголошується у звіті.

З великих екологічних проєктів – реконструкція доменної печі №3 і №4 комбінату "Азовсталь", реконструкція другого конвертера з удосконаленням системи газоочистки на комбінаті імені Ілліча, реконструкція аглофабрики, капремонти доменних печей №№ 2, 4, 5 і будівництво сучасної МБЛЗ.

Нові системи газоочистки було встановлено також у зонах спікання і охолодження трьох агломераційних машин меткомбінату, проведено монтаж групових циклонів італійського виробництва і розпочато будівництво сучасної машини безперервного лиття заготовок. Усі ці роботи у 2016-му вимагали інвестицій у розмірі 506,4 млн грн.

Наступного року група "Метінвест" спрямувала на реалізацію екопроєктів уже 619,3 млн грн. Велику частину цих грошей була витрачено на завершення розпочатої роком раніше реконструкції домни №4 на "Азовсталі" і виконання частини робіт зі капремонту домни №3. На ММК Ілліча в 2017-му сконцентрувалися на завершенні екологічних об'єктів агломераційного і конвертерного виробництва.

1 443,4 млн грн, інвестовані "Метінвестом" у 2018 році, дали змогу провести на ММК імені Ілліча капітальні ремонти доменних печей №№ 2, 4 і 5 і продовжити реконструкцію аглофабрики. "Азовсталь" же сконцентрувалася на будівництві систем аспірації ливарного двору і підбункерних приміщень і модернізації однієї з доменних печей підприємства.

У 2019 році завдяки інвестиціям у розмірі 2 312 млн грн було завершено реконструкцію газоочисної установки конвертера, удосконалено газоочистку ливарного двору і підбункерних приміщень однієї з доменних печей, знижено викиди установки міксерного відділення, а також вдалося вийти на фінішну пряму в модернізації аглофабрики ММК імені Ілліча.

"Азовсталь" того ж року домігся зниження викидів ділянки сипучих і феросплавів, встановив нову систему газоочистки відділення десульфурації чавуну і відмовився від охолодження домни за допомогою морської води завдяки будівництву системи охолодження замкнутого циклу.

Незважаючи на кризу і пандемію коронавірусу, в 2020 році група "Метінвест" спрямувала на екологічні проєкти меткомбінатів рекордну суму – 3 959,7 млн грн. Ці інвестиції допомогли завершити відразу 7 великих екологічних проєктів. Зокрема – запустити в експлуатацію системи аспірації на "Азовсталі", роботи над якими стартували в попередні роки. А також ввести в дію газоочисне відділення десульфітації чавуну, аспіраційну установку міксерного відділення й істотно просунутися вперед у проведенні капремонту коксових батарей.

Тоді ж ММК імені Ілліча сконцентрувалися, зокрема, на встановленні нових фільтрів, що очищають повітря від сухого дрібнодисперсного пилу, реконструкції аспіраційних систем у доменних печах.

У результаті цих зусиль викиди на ММК імені Ілліча було приведено до європейських стандартів. Після введення в експлуатацію всіх нових фільтрів викиди пилу на аглофабриці комбінату знизяться на 90%, сірки – на 46%.

"Метінвест щорічно збільшує інвестиції в екологічну модернізацію металургійного виробництва, покроково впроваджуючи на підприємствах Групи кращий міжнародний досвід. Це дозволяє знизити рівень викидів до встановлених міжнародних норм і поліпшити умови праці наших співробітників. Ми планомірно йдемо до унікальної для України чистої металургії", – наголосив генеральний директор меткомбінату "Азовсталь" групи "Метінвест" Енвер Цкітішвілі.

Як писала ЕкоПолітика раніше, група "Метінвест" також спрямувала 8 мільярдів гривень на виконання комплексу екозаходів у Кривому Розі в 2020 році.

Читайте також
Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор
Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор

Для металургійних заводів розробляють проєкти зі значного скорочення викидів вуглецю

У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря
У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря

За годину роботи він здатен видалити до 137 тисяч кубічних метрів неочищеного повітря

У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря
У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря

Обладнання дає змогу досягти високого ступеня очищення повітря на робочих місцях