На Полтавщині Ferrexpo запустила СЕС на 5 МВт без "зеленого" тарифу Ferrexpo

На Полтавщині Ferrexpo запустила СЕС на 5 МВт без "зеленого" тарифу

За даними компанії, реалізація проєкту обійшлася у декілька мільйонів доларів США

Гірничорудна компанія з активами в Україні Ferrexpo запустила комплекс сонячних батарей потужністю 5 МВт без "зеленого" тарифу на діючому промисловому майданчику Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК).

Про це повідомили в прес-службі компанії.

"Це пілотний проєкт, після якого компанія перейде до повномасштабної заміни традиційної електроенергії на відновлювану енергію сонця як частини програми декарбонізації виробленої продукції. В планах Ferrexpo – будівництво в середньостроковій перспективі електростанції для виробництва відновлюваної енергії потужністю від 250 до 1000 МВт", – повідомили в Ferrexpo .

Як стало відомо, в реалізованому проєкті використовували майже 10 тис. сонячних батарей компанії Jinko Solar, панелі встановлені на відвалах кар'єрів з метою раціонального використання площі.

Вартість проекту, за даними компанії, склала "кілька мільйонів доларів США". Фінансування компанія здійснила без використання будь-яких державних програм компенсацій, субсидій, дотацій або "зеленого" тарифу.

"Ми домоглися ринкової окупності даного проекту без будь-яких "зелених" тарифів з боку держави, що має стати прикладом для інших підприємств, які будують об'єкти генерації поновлюваних джерел енергії", – відзначили в Ferrexpo.

За словами голови правління ПГЗК Віктора Лотоуса, СЕС буде виробляти 6,5-7 млн ​​кВт-год електроенергії на рік і подавати її для споживання підприємствами групи на діючому промисловому майданчику.

"Запуск власної генерації знижує для Ferrexpo негативні наслідки монополізації енергоринку через обмеження конкуренції та ризики збільшення тарифу на передачу електроенергії", – заявив голова правління.

Як відомо, Ferrexpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК і 99,9% Беланівського ГЗК.

Компанія в 2020 році збільшила чистий прибуток на 57,5% – до $ 635,3 млн доларів при збільшенні виручки на 12,8% – до $ 1 млрд 700,32 млн. У минулому році Ferrеxpo збільшили сумарне виробництво окатишів на 7% – до 11, 22 млн тонн, випуск концентрату зріс на 5,9% – до 14 млн тонн.

У першому півріччі цього року Ferrexpo скоротила виробництво окатишів на 0,6% – до 5,563 млн тонн, однак загальне виробництво продукції, що включає також випуск товарного концентрату, зросла на 2% – до 5,712 млн т.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, що норвезька компанія Scatec Solar ввела в промислову експлуатацію сонячну електростанцію (СЕС) "Прогресівка" у Миколаївській області.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів