Енергонезалежність України забезпечать декарбонізація та синхронізація з ринками ЄС, — гендиректор ДТЕК  РБК-Україна

Енергонезалежність України забезпечать декарбонізація та синхронізація з ринками ЄС, — гендиректор ДТЕК 

Олена Яценьо

За словами Тімченка, декарбонізація — це глобальний тренд, який сьогодні не може ігнорувати жодна країна

Зусилля держави та приватного сектору повинні бути спрямовані на декарбонізацію та синхронізацію з ринками ЄС для досягнення реальної енергетичної незалежності та безпеки України, які є важливими складниками фактичної незалежності.

Таке переконання висловив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко у своїй колонці для видання Kyiv Post із нагоди 30-річчя Незалежності України.

"Україна може зробити свій вагомий внесок в декарбонізацію європейського континенту і стати лідером декарбонізації в Східній Європі. Адже синхронізація планів переходу на чисті джерела енергії є практичною реалізацією курсу країни на євроінтеграцію. Декарбонізація — це глобальний тренд, який сьогодні не може ігнорувати жодна компанія та жодна країна", — наголосив Тімченко.

Гендиректор ДТЕК зазначив, що декарбонізація передбачає фундаментальну трансформацію української економіки. Зокрема, для цього потрібні дуже конкретні кроки, які має бути зроблено у сфері технологій, застосування нових бізнес- та економічних моделей. В їхній основі має бути закладено досвід і цілі ЄС та Green Deal.

За словами Тімченка, за останні декілька років Україні вдалося забезпечити передумови для масштабних змін у секторі "зеленої" генерації та стати на шлях поступового заміщення вугільної генерації.

"У своїй Новій стратегії 2030 ДТЕК підтримує цей тренд і прагне, щоб не менш як 33% електроенергії ДТЕК було з відновлювальних джерел. До 2040 року ДТЕК планує досягти вуглецевої нейтральності", — зазначив керівник компанії.

Другим вектором у досягнені енергобезпеки України, на його думку, є інтеграція в ринки ЄС.

"Україна поволі рухається в цьому напрямі — два роки тому було запущено лібералізований ринок, минулого року впроваджено RAB-регулювання для мереж — це важливі досягнення. Але в найближчі два роки нам необхідно завершити реформу в енергетичному секторі та припинити практику ручного втручання в роботу конкурентного ринку", — переконаний гендиректор ДТЕК.

Тімченко вважає, що питання синхронізації з європейською енергосистемою повинно стати українською національною ідеєю, адже синхронізація з ринками ЄС має геополітичне значення, і, вочевидь, є сили, які прагнуть, щоб Україна залишилася приєднана до спільної з Росією енергосистеми.

"Шлях до енергетичної незалежності повністю збігається з національними інтересами як держави, так і приватних гравців на цьому ринку. Щоб пройти його швидше та успішніше, ми маємо навчитися об’єднувати наші зусилля, а для цього необхідна довіра. Довіра у відносинах між державою, між приватним бізнесом, між суспільством — це основа для збереження незалежності та побудови сталого майбутнього України", — зазначив генеральний директор ДТЕК.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Держенергоефективності представило ініціативи для "зеленого" переходу та декарбонізації.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС