Енергоефективні будинки допоможуть здолати енергетичну бідність – ЄЕСК shutterstock

Енергоефективні будинки допоможуть здолати енергетичну бідність – ЄЕСК

Олена Яценьо

Такий підхід ЄС сприяє реконструкції будівель у найгіршому стані й ставить Європейський Союз на шлях декарбонізованого опалення та охолодження

Європейський економічно-соціальний комітет (ЄЕСК) підтримав пропозицію Комісії щодо оновлення Директиви про енергетичну ефективність будівель, яка допоможе досягти енергоефективного, високоякісного та вільного від викопних матеріалів довкілля та забезпечить реалізацію інструментів для ефективної боротьби з енергетичною бідністю.

Комітет ухвалив висновок щодо перегляду Директиви про енергоефективність будівель (EPBD) на своєму березневому пленарному засіданні, повідомила пресслужба ЄЕСК.

Зазначається, що нові правила Директиви спрямовано на боротьбу з недостатніми структурними довгостроковими інвестиціями в будівництво через введення мінімальних стандартів енергетичної ефективності ЄС, нових вимог до сертифікатів енергетичної ефективності та "паспорту ремонту" будівлі.

Доповідач Мордечай Мартін Саламон заявив, що ЄЕСК щиро вітає підхід ЄС, оскільки він сприяє реконструкції будівель у найгіршому стані й ставить Європейський Союз на шлях декарбонізованого опалення та охолодження: заходи, здійснені на рівні ЄС, є більш дієвими для прискорення необхідного енергетичного переходу.

Зазначається, що нещодавнє різке підвищення цін на енергоносії та перспектива високих цін принаймні в середньостроковій перспективі показали, що нині важливіше, ніж будь-коли, розробити стратегію для пом’якшення впливу та викорінення енергетичної бідності.

Наприклад, у 2018 році 6,8% людей в ЄС – а це приблизно 30,3 мільйона – не змогли сплатити за рахунками за комунальні послуги, тому ризикували бути від'єднаними, а останні події загострили цю проблему.

Щоб забезпечити гідне, доступне та здорове житло для всіх, ЄС має впровадити довгострокові конкретні заходи щодо підвищення енергоефективності будівель, упевнені в ЄЕСК. Це є тим більш терміново, оскільки опалення та охолодження на основі викопного палива стануть дорожчими через зростання вартості дозволів Системи торгівлі викидами ЄС (EU ETS).

Заходи для підвищення енергоефективності будівель

Для досягнення цих результатів ЄЕСК наполегливо підтримує три цільові заходи.

"Запровадження на рівні ЄС деяких мінімальних стандартів енергетичної ефективності, зокрема для житлових будинків у найгіршому стані, є значним кроком уперед, навіть якщо державам-членам залишається вирішувати, чи для решти житлової маси слід запроваджувати національні стандарти", – зазначили в Комітеті.

Іншим важливим моментом, додали в ЄЕСК, є підвищені вимоги щодо надійності та зручності використання сертифікатів енергетичної ефективності (EPC). Враховуючи їх ключову роль у підвищенні енергоефективності будівельного фонду, важливо оновити їх до цифрового формату з якісним, детальним змістом, методами розрахунку, доступністю та публікацією. Проте EPC у паперовому форматі завжди мають бути доступними для громадян, яким вони необхідні.

Нарешті, створення "паспорту реновації" будівлі до 2024 року також є чудовою пропозицією: ця опція надасть споживачам легший доступ до інформації та зменшить витрати під час планування ремонту своїх будівель. ЄЕСК ставить під сумнів його ефективність, оскільки паспорт не є обов’язковим, але визнає, що паспорт також містить більші переваги, пов’язані зі станом, комфортом і впливом зміни клімату на будівлі.

Раніше ЕкоПолітика писала, що США виділить $3,2 млрд на термомодернізацію сотень тисяч будинків для посилення політики досягнення енергетичної незалежності на тлі зростання інфляції та стрибків цін на енергоносії.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"