Експерти спрогнозували наслідки екологічних та кліматичних проблем Криму shutterstock

Експерти спрогнозували наслідки екологічних та кліматичних проблем Криму

Катерина Бєлоусова

Найбільш кліматично вразливими є гірські регіони Криму

Експерти Кримськотатарського ресурсного центру (КРЦ) провели аналіз особливостей кліматичних змін, прояву стихійних явищ та тенденції змін комфортності клімату для населення Криму, а також визначили найбільш вразливі до змін довкілля території.

Результати роботи представлені у дослідженні "Еколого-кліматична дискримінація в окупованому Криму: виміри та загрози", повідомляє КРЦ у Facebook.

Вони проаналізували наявні нормативно-правові акти та управлінські рішення кримської влади, що спричиняють еколого-кліматичні дискримінації на півострові. Це дозволило встановити території, на яких створюються передумови до внутрішніх або зовнішніх міграцій, що спричинені змінами клімату, складною екологічною ситуацією та внаслідок еколого-кліматичних дискримінацій.

Експерти дійшли висновку, що сучасні виклики від змін клімату, некомфортні умови для проживання, дискримінаційні правові норми з порушенням прав людини на чисте і здорове довкілля, неефективні управлінські рішення кримської окупаційної влади, ускладнення традиційного ведення господарства та загрози для здоров’я і життя населення Криму можуть спричинити екологічні та соціальні конфлікти. 

“Неефективний менеджмент і хижацька екологічна політика влади не сприяє адаптивній стійкості до змін клімату громади і є проявом еколого-кліматичної дискримінації, а локальні екологічні конфлікти через ускладнення умов життєдіяльності та через перерозподіл ресурсів може спонукати певну частину населення Криму до внутрішніх і зовнішніх міграцій, зокрема і в напрямку південних регіонів України”, – йдеться у дослідженні.

Найбільше навантаження припаде на Херсонську область, що спричинить низку соціальних, екологічних та економічних негативних ефектів. 

Найбільш негативна екологічна ситуація характерна для степового (особливо північна частина) та прибережного степового регіонів і в регіоні південного узбережжя Чорного моря. Однак для гірських регіонів екологічна ситуація посередня. 

Стосовно кліматичної вразливості різних регіонів Криму встановлено, що найбільш вразливими є гірські регіони, вразливими – степові (особливо північна частина) та прибережні степові регіони, а менш вразливими – регіон південного узбережжя Чорного моря.

“Цілком реальною для Криму є загроза виникнення потоків вимушеного переміщення населення внаслідок еколого-кліматичних негараздів”, – зазначили в дослідженні.

Потенціал вимушеного переселення людей з Криму внаслідок несприятливих еколого-кліматичних умов протягом кінця 2020-х – початку 2030-х рр. може бути оцінений у 0,9-1,3 млн осіб, з яких переміщені для постійного перебування становитимуть 150-200 тисяч осіб. Якщо короткотермінові вимушені мігранти переважно концентруватимуться в інших регіонах Криму (найінтенсивніше – в Гірському Криму та у містах), то серед постійних мігрантів вищою буде частка вибулих до регіонів материкової України. 

При цьому роль Херсонської області у прийнятті постійних кліматичних мігрантів буде меншою, ніж у розміщенні короткострокових, що створюватиме додаткове навантаження на місцеві ринки та систему соціального забезпечення області. 

Для пом’якшення соціально-економічних наслідків потенційно несприятливих еколого-кліматичних умов пропонується: 

  • Створити пункти тимчасового розміщення населення, постраждалого внаслідок стихійних лих, на території міськрад Сімферополя, Севастополя та Ялти, а також районів Гірського Криму, забезпечити ці пункти предметами першої необхідності. 
  • Опрацювати (у післявоєнний час) питання щодо стимулювання потенційних вимушених еколого-кліматичних мігрантів з Криму до поселення в сусідніх з Херсонською областях України з метою зменшення навантаження на місцеві ринки Херсонщини. 

Аналіз видів екологічних правопорушень протягом 2019-2021 років, показав, що найбільшу кількість правопорушень на території Криму зафіксовано у сфері використання та охорони водних об’єктів, у сфері поводження з промисловими та побутовими відходами та у сфері охорони природоохоронних територій.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, російські окупанти хочуть приєднати до енергосистеми окупованого раніше Криму вітряні електростанції в Херсонській області, які не зазнали ушкоджень від їхніх обстрілів.

Читайте також
Річки Криму після деокупації хочуть відновити за гроші з Ukraine Facility
Річки Криму після деокупації хочуть відновити за гроші з Ukraine Facility

Розроблена ініціатива не враховує відновлення водопостачання до Криму з Дніпра

В окупованому Криму масово гинуть птахи та дельфіни – місцеві спільноти
В окупованому Криму масово гинуть птахи та дельфіни – місцеві спільноти

Тварини гинуть від забруднення води, акустичних травм від вибухів та роботи гідролокаторів

У Криму окупанти перетворили річку Салгир на стічну канаву
У Криму окупанти перетворили річку Салгир на стічну канаву

Місцеві мешканці періодично відчувають біля Салгиру запах "дусту", тобто інсектициду ДДТ

У Криму окупанти знищили поле з унікальними для всього світу рослинами
У Криму окупанти знищили поле з унікальними для всього світу рослинами

Перепелине поле було буфером, який захищав місцеву природу від негативного антропогенного впливу