Експерти розкритикували план Міндовкілля щодо виконання Екологічного договору для України  shutterstock

Експерти розкритикували план Міндовкілля щодо виконання Екологічного договору для України 

Ганна Велика

Проєкт цього документу міністерство розробило й оприлюднило на початку травня

Фахівці Української природоохоронної групи (УПГ) проаналізували проєкт плану заходів, спрямованих на виконання Екологічного договору для України (Environmental Compact). Екологи УПГ дійшли висновку, що реалізація пунктів цього плану не допоможе ані зменшити екологічні наслідки військової агресії росії, ані забезпечити екологічне відновлення України.

З детальним аналізом плану можна ознайомитися на сайті УПГ.

Основний меседж, який хотіли донести фахівці УПГ такий: Міндовкілля підійшло до розробки Плану абсолютно формально: 50 рекомендацій Робочої групи високого рівня з екологічних наслідків війни екочиновники перетворили на 50 формальних завдань, які не спроможні жодним чином зменшити екологічні наслідки війни, а тим паче сприяти екологічному відновленню України.

Серед загальних коментарів і зауважень екологи природоохоронної групи зазначили такі:

  1. Для кожної рекомендації має бути розроблений детальний план дій, спрямований на її досягнення. Натомість, у проєкті Плану в більшості випадків до однієї рекомендації розроблено лише один захід.
  2. У Плані потрібно відобразити результати, яких планують досягти за допомогою запропонованих заходів, а не проміжні кроки.
  3. Оскільки наскрізними темами, що стосуються всіх рекомендацій є інклюзивність, повна довіра Українського народу, Концепція “Планетарних Меж”, План потрібно розробляти за участі всіх зацікавлених сторін.
  4. План має включати практичні заходи щодо збору й аналізу інформації про наслідки російської агресії на довкілля, а не лише розроблення нормативно-правових актів та листування між державними органами влади та міжнародними організаціями.

Спеціалісти зазначають, що заплановані заходи подекуди й прямо суперечать рекомендаціям, прописаним в Екологічному договорі для України. Наприклад, Рекомендація 42 Екологічного договору визначила обов’язковість ОВД та СЕО для всіх проєктів, планів і програм. А запланований захід у Плані доручає розробити механізми відступу від ОВД та СЕО.

Крім того, в Екологічному договорі чітко зазначено, що прикладом проєкту, що потребує прозорої оцінки із залученням незалежних експертів є можлива відбудова Каховської ГЕС. Але в Плані прямо написано, що можливу відбудову Каховської ГЕС слід виключити з усіх можливих оцінок.

“Очевидно, під час розробки Плану в міністерстві забули про пріоритет довкіллєвих питань, які є наскрізними темами всіх рекомендацій Екологічного договору для України”, – констатували в УПГ.

Нагадаємо, Міжнародна робоча група щодо екологічних наслідків війни розробила та презентувала Екологічний договір для України (Environmental Compact), який є дорожньою картою для притягнення росії до відповідальності та відновлення довкілля. Документ має 30 рекомендацій для України та 20 для світової спільноти.

Пізніше ЕкоПолітика повідомляла, що контроль за зеленим відновленням України пропонують віддати віцепрем’єр-міністру Юлії Свириденко.

Читайте також
Названо фактори, які значно погіршують ситуацію з рубками лісу в Україні
Названо фактори, які значно погіршують ситуацію з рубками лісу в Україні

В більшості випадків вони пов’язані зі змінами у законодавстві

Скільки українських ВЕС та СЕС вкрала або знищила росія. Мапа, фото
Скільки українських ВЕС та СЕС вкрала або знищила росія. Мапа, фото

Супутникові знімки дають приблизне уявлення про стан захоплених об’єктів енергетики

У Херсоні будуть переробляти та продавати будівельне сміття
У Херсоні будуть переробляти та продавати будівельне сміття

Місто планує отримувати з цього прибуток

Як тепер живе Нацпарк “Кам’янська Січ”, по якому лінія фронту пройшлася двічі
Як тепер живе Нацпарк “Кам’янська Січ”, по якому лінія фронту пройшлася двічі

Він знаходиться фактично на лінії бойового зіткнення