Експерт розповів, як вирішити проблему твердих побутових відходів в Україні shutterstock

Експерт розповів, як вирішити проблему твердих побутових відходів в Україні

Людмила Гончаренко

Зараз велика частина полігонів ТПВ не відповідає екологічним вимогам, а близько 25% з них перевантажені 

Питання поводження з твердими побутовими відходами залишається однією з найгостріших проблем для України. Депутат Київської міськради VIII скликання Костянтин Яловий на своїй сторінці в Facebook навів показові цифри “сміттєвої” проблеми і висловив свою думку щодо вирішення проблеми ТПВ в Україні. 

За його словами, в 2020 році Україна утворила більш 462 мільйонів тонн відходів. Більшість з них відходи видобувної промисловості (79,5%) і металургії (6%). Але основну проблему становлять тверді побутові відходи (ТПВ), яких щорічно в країні утворюється від 10 до 13 мільйонів тонн. Близько 1-2% від цього обсягу спалюють, 4,5% потрапляє на переробку, а більше 90% побутового сміття вивозять на сміттєзвалища.

“З них законними є близько 5,5 тис. звалищ. Це офіційні полігони для накопичення твердих побутових відходів, які мають охоронятися і передбачають контроль стану навколишнього середовища. Ще від 33 до 40 тисяч звалищ – незаконні та неконтрольовані”, повідомив депутат.

Він також зазначив, що склад ТПВ є багатокомпонентним. Це побутове сміття домогосподарств, соціальної сфери, установ та підприємств, вуличне сміття, не завжди знезаражені медичні відходи, будівельне сміття. Крім того, що ця купа займає велику площу (тільки офіційні звалища ТПВ – 8,5 тисячі гектара), сміттєзвалища чинять невиправну шкоду навколишньому середовищу через забруднення отруйними речовинами повітря, грунту і підземних вод, а отже – здоров'ю людей. Велика частина полігонів ТПВ не відповідає екологічним вимогам, а близько 25% перевантажені – їх вже давно пора закрити і рекультивувати.

“Проблему можна вирішити, якщо почати переробку сміття. Але доки в Україні не існує жодного сміттєпереробного комплексу, це питання залишатиметься риторичним. Для порівняння лише у Парижі працює три величезних сміттєпереробних заводи. В цей час в Україні все ніяк не можуть добудувати один сміттєпереробний завод у Харкові. Ще два – лише збираються будувати у Львові та Житомирі. Доки це питання не буде вирішено, небезпечні відходи продовжуватимуть накопичуватися і забруднювати українське довкілля”, – наголосив Яловий.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що сміттєвий полігон на Київщині розрісся до катастрофічних розмірів, а на Прикарпатті впродовж п'яти років нарахували 158 стихійних сміттєзвалищ.

Читайте також
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту

У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день
У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день

46% відходів людства можна переробити, однак фактично цей показник сягає 16%