"Екотероризм" в Україні шкодить бізнесу й примножує корупцію – експерти novosti-n.org

"Екотероризм" в Україні шкодить бізнесу й примножує корупцію – експерти

Олекса Франко

За глобальними вимогами приховують головне бажання – нажитися, сказав Лучковський

Тільки чверть громадських екологічних організацій в Україні справді борються й обстоюють проблеми довкілля. Для решти майже 75% таких організацій більше підходить визначення "екотерористи", оскільки вони під приводом розв'язання екологічних проблем займаються вимаганням грошей від підприємств.

Такі дані озвучив керівний партнер адвокатського об’єднання "Лучковський і партнери" Валентин Лучковський, передає "5 канал".

Він переконаний, що "екотерористи" за глобальними вимогами приховують головне бажання – нажитися, а їхні дії не тільки шкодять українському бізнесу, а й примножують корупцію в Україні.

"Перший удар, який завдається, – по репутації, другий – це витрата часу. А в бізнесі час – це гроші. Тому багато підприємств, навіть маючи все ідеально, обстоюють свою позицію, вони розуміють що якщо вони залізуть у суди, то будуть судитися пів року – рік. А за цей час втратять значно більше коштів, ніж відкупившись від цих активістів", – зазначив Лучковський.

З огляду на це кількість судових справ, де так звані екологи пішли із суду з нічим, уже досить велика, та й самі судові інстанції вже менше беруть до розгляду такі справи. Ба більше, практика показує, що такі слухання або штучно зривають галасом, або зовсім не мають доказів, тому спершу псевдоекологи намагаються "домовитися" з об’єктом терору.

"Якщо до власників підприємства і до менеджменту ставляться протиправні вимоги, що з тебе там 10% в статутному капіталі чи з тебе там певна сума коштів, 10-20 тис. доларів, це вже йде вимагання. І це вже перша ознака екорейдерства чи вимагання під приводом екологічних тем", – пояснив партнер адвокатського об’єднання Іван Проданик.

Раніше ЕкоПолітика писала, що фахівці з різних галузей мають намір звернутися до прем’єра, президента та парламенту, щоб на законодавчому рівні визначити поняття "екотероризм" і "екорейдерство" та внести їх до Кримінального кодексу України.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів