Екологиня заявила, що без прозорої системи немає сенсу підвищувати екоподаток Shutterstock

Екологиня заявила, що без прозорої системи немає сенсу підвищувати екоподаток

Олекса Франко

За таких умов від збільшення ставок екоподатку довкілля нічого не виграє

Гроші від екоподатку повинні мати чітке цільове призначення та спрямовуватися на екомодернізацію промисловості.

В іншому разі підвищення ставок нічого не дасть для поліпшення екологічної ситуації, а гроші просто розчинятимуться в бюджеті. На цьому наголосила президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок під час пресконференції, присвяченої "зеленому" курсу України.

"Усім екологічним платежам потрібно повернути цільове використання. Коли не будуть гроші розмиватися в бюджеті, коли не буде непрозорої системи. Тому що нині дуже важко зрозуміти, куди витрачаються ці гроші", — заявила Циганок.

Тільки після цього, вважає екологиня, можна підвищувати ставки екологічних податків. І в такому разі гроші справді працюватимуть на поліпшення екологічної ситуації в країні.

"Далі поетапне зростання ставок цих платежів. Тільки в такому форматі, коли це прогнозовано, а це не точково, одномоментно. А потім ці гроші десь розчинилися в бюджеті, і виникає питання: а що виграло від цього довкілля", — пояснила Циганок.

Вона зазначила, що нині уряд запропонував підвищити екологічний податок (законопроєкт № 5600), але не змінив системи використання грошей, яка є неефективною.

"Сьогодні ми бачимо такий дивний текст Закону № 5600. Там зростання ставок в умовах незміненої системи. Тобто ми розуміємо, що ставки будуть зростати, а куди ці кошти будуть знову витрачатися? Ймовірно, на поповнення бюджету. Просто треба чесно сказати, що так, за допомогою цих платежів ми будемо поповнювати бюджет, але про якість довкілля не йдеться", — підсумувала Циганок.

Раніше директор GMK Center Станіслав Зінченко наголосив, що для проведення екомодернізації промисловості потрібні інвестиції, фінансові стимули й допомога від держави, а не збільшення податкового тиску на підприємства.

Водночас експрем’єр, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах заявив, що ухвалення законопроєкту про промислові викиди (№ 4167) в поточній редакції завдасть удару по підприємствах і поглибить промислову кризу.

Нагадаємо, що 21 травня Верховна Рада вдруге провалила законопроєкт про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності (№ 4167), його відправили на доопрацювання.

Читайте також
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році
Забруднювачі Львівщини сплатили десятки мільйонів екоподатків у 2024 році

45% екоподатків надходить до державного бюджету, 30% – до обласного, а 25% залишається у місцевому

Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році
Забруднювачі Тернопільщини сплатили рекордні екоподатки у 2023 році

До спеціального фонду місцевих бюджетів спрямовано 8,8 мільйона гривень

Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів
Міндовкілля розробило законопроєкт, який у 10 разів збільшить податок на захоронення відходів

Ставка екоподатку для захоронення 1 тонни небезпечних відходів сягатиме 1 500 грн

У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти
У Данії введуть зелений податок на авіаперельоти

Розмір екоподатку залежатиме від тривалості рейсу – $7,3 за внутрішні поїздки та $60 за перельоти дальньої відстані